Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Jézus túl okos volt ahhoz, hogy közhivatalra pályázzon\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Első hallásra hihetetlennek tűnik, de könnyen előfordulhat, hogy nyolc év után ismét az arkansasi Hope-ból származó elnöke lesz az Egyesült Államoknak.

Mike Huckabee, akárcsak Bill Clinton, Hope-ban, ebben az amerikai léptékben porfészeknek számító kisvárosban született, és a volt elnökhöz hasonlóan Arkansas kormányzójaként tevékenykedett, méghozzá 1996 és 2006 között.

A konzervatív jobboldalhoz sorolt politikus ma már a Republikánus Párt egyik legesélyesebb elnökjelöltje, így elképzelhető, hogy a választáson a demokrata Hillary Clintonnal mérkőzik majd.

A korábban lelkészként dolgozó Mike Huckabee-t néhányan a jelenlegi elnökhöz hasonlítják, mert szakpolitikai kérdésekben - különösen a külpolitika területén - finoman szólva sem rendelkezik elmélyült tudással, viszont egy-egy jól elhelyezett poénnal bármikor képes megnyerni a hallgatóságát.

Amikor például szerény körülmények között leélt gyerekkoráról beszélt, a durva szappanra utalva úgy fogalmazott: "Egészen a főiskoláig fogalmam sem volt arról, hogy a zuhanyzásnak nem kell feltétlenül fájnia".

Amikor arról kérdezték, vajon mit szólna Jézus a halálbüntetéshez - amelyet a politikus támogat - azt felelte: "Jézus túl okos volt ahhoz, hogy közhivatalra pályázzon".

Veretes konzervativizmus

Nemcsak a halálbüntetés, hanem az abortusz, a melegek házassága vagy éppen a fegyvertartás témakörében is konzervatív nézeteket képvisel, de ez nem akadályozza meg abban, hogy keményen ostorozza a jelenlegi washingtoni vezetést, amelyet korruptnak tart.

A politikus egyébként arról is ismert, hogy rövid idő alatt mintegy 50 kilogrammot fogyott le, miután cukorbetegséget diagnosztizáltak nála.

Mike Huckabee természetesen szívesen büszkélkedik a kormányzóként elért sikereivel, az utak felújításával, az egészségügyi és oktatási rendszer fejlesztésével.

Ugyanakkor kritikák is érték ezen a téren, különösen egy erőszakos közösülőnek adott kegyelem miatt, a férfi ugyanis később megölt egy nőt.

Hiányosságai ellenére szónoki képességei és hiteles konzervativizmusa elég lehet ahhoz, hogy megnyerje a republikánus előválasztást, és ha sikerül biztosítani a vallásos jobboldal támogatását, ő lehet a következő Hope-ból származó elnök, talán éppen Bill Clinton felesége ellenében.