Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hatalmas párton belüli harc várható

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A legfrissebb amerikai közvélemény-kutatások szerint elveszítette vezető helyét a republikánusok elnökjelöltségéért folytatott versengésben Rudy Giuliani. New York korábbi polgármesterét ugyanis beérte Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó. Szakértők szerint évtizedek óta nem látott szoros verseny zajlik majd a republikánus jelöltségért.

Már nem az eddig élen álló Rudy Giuliani vezeti a republikánus elnökjelöltek listáját az Egyesült Államokban. A Wall Street Journal és az NBC News közös felmérése szerint ugyanis New York volt polgármesterét beérte Mitt Romney korábbi massachusettsi kormányzó.

A legfrissebb eredmények szerint mindkét politikus 20 százalékos népszerűségen áll, alig három százalékponttal megelőzve Mike Huckabee volt arkansasi kormányzót (17 százalék) és a 14 százalékon álló John McCain szenátort.

A Wall Street Journal az eredményeket elemezve úgy vélte: a jövő évi elnökválasztást megelőző jelölés az elmúlt évtizedek legkeményebb párton belüli csatározását hozhatja a republikánusoknál.

Bár még majdnem egy év hátravan az amerikai elnökválasztásig, Rudy Giuliani számára figyelmeztető lehet, hogy népszerűsége majdnem a felére csökkent az év eleje óta.

Akkor ugyanis még 38 százalékon állt, ám azóta sok kellemetlen részlet szivárgott ki magánéletéről, gazdasági ügyeiről és kétes személyes kapcsolatairól.

Ami a demokrata szavazók preferenciáit illeti, még mindig jelentős Hillary Clinton előnye (45 százalék) Barack Obama (23 százalék) előtt. Érdekes tendencia ugyanakkor, hogy az elmúlt egy hónapban mindkét politikus népszerűsége csökkent.