eur:
392.89
usd:
366.03
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Hatalmas párton belüli harc várható

A legfrissebb amerikai közvélemény-kutatások szerint elveszítette vezető helyét a republikánusok elnökjelöltségéért folytatott versengésben Rudy Giuliani. New York korábbi polgármesterét ugyanis beérte Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó. Szakértők szerint évtizedek óta nem látott szoros verseny zajlik majd a republikánus jelöltségért.

Már nem az eddig élen álló Rudy Giuliani vezeti a republikánus elnökjelöltek listáját az Egyesült Államokban. A Wall Street Journal és az NBC News közös felmérése szerint ugyanis New York volt polgármesterét beérte Mitt Romney korábbi massachusettsi kormányzó.

A legfrissebb eredmények szerint mindkét politikus 20 százalékos népszerűségen áll, alig három százalékponttal megelőzve Mike Huckabee volt arkansasi kormányzót (17 százalék) és a 14 százalékon álló John McCain szenátort.

A Wall Street Journal az eredményeket elemezve úgy vélte: a jövő évi elnökválasztást megelőző jelölés az elmúlt évtizedek legkeményebb párton belüli csatározását hozhatja a republikánusoknál.

Bár még majdnem egy év hátravan az amerikai elnökválasztásig, Rudy Giuliani számára figyelmeztető lehet, hogy népszerűsége majdnem a felére csökkent az év eleje óta.

Akkor ugyanis még 38 százalékon állt, ám azóta sok kellemetlen részlet szivárgott ki magánéletéről, gazdasági ügyeiről és kétes személyes kapcsolatairól.

Ami a demokrata szavazók preferenciáit illeti, még mindig jelentős Hillary Clinton előnye (45 százalék) Barack Obama (23 százalék) előtt. Érdekes tendencia ugyanakkor, hogy az elmúlt egy hónapban mindkét politikus népszerűsége csökkent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×