eur:
394.14
usd:
369.57
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A határnyitást ünneplik Szlovákiában

Szlovákia lakossága történelmi mérföldkőnek tartja a schengeni határnyitást, amely új lehetőségeket nyit a regionális együttműködés előtt is.

Ami 1989-ben csak álomnak tűnt, mára valósággá vált: éjféltől a pozsonyiak úgy utazhatnak Bécsbe, hogy a határon meg sem kell állniuk, senki sem zaklatja őket. Egy közelmúltbeli felmérés szerint a megkérdezettek több mint 80 százaléka nagyon pozitív lépésnek tartja a határellenőrzés megszűnését, az emberek szabad mozásának biztosítását.

Egyedül az ország legkeletibb részében élőknek van aggályai, attól tartanak, hogy a 98 kilométer hosszú szlovák-ukrán határon új vasfüggöny jön létre.

Sokan naponta járnak át ezen a határszakaszon, főleg bevásárolni vagy üzletelni. Az idegenforgalmi szakemberek szerint a vízumkiadás szigorítása negatívan hathat a turistaforgalomra is, a Magas-Tátra ugyanis főleg az orosz és az ukrán turisták keresett üdülőhelye, és az ottani utazási irodák már jelezték az érdeklődés visszaesését.

Osztrák rendőrök Pozsonyban

A mai eufórikus hangulat idején ugyanakkor a lapok arra figyelmeztetnek, hogy a határok lebontásával nem szűnik majd meg teljesen az ellenőrzés. Ma még furcsának tűnik, de a schengeni bővítés után akár Pozsony utcáin is találkozhatunk majd osztrák rendőrökkel - írja a Sme.

Ezt az a szerződés teszi lehetővé, amellyel az ország társult az uniós gazdasági övezethez, amelynek szigorú feltételei vannak, pontos szabályok vonatkoznak például arra, hogy az osztrák egyenruhások mikor léphetnek Szlovákia területére, és mikor kell ezt előre bejelenteni.

A schengeni övezet kibővitéséből elsősorban a határmenti városok és községek profitálnak majd. A déli, főleg magyarok lakta járások határmenti együttműködését már csupán a rossz infrastruktúra fékezi, de várható, hogy a schengeni határnyitás érezhető lökést ad majd az utak és a hidak építésének, főleg az Ipoly-menti régióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×