eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A hálás norvégok karácsonyfája Londonnak

London szívében, a tágas Trafalgar téren, huszonöt méteres karácsonyfa áll, villanykörte-láncokkal díszítve. Norvégia 1947 óta minden évben küld egy hatalmas karácsonyfát Angliának, hálából, amiért véget vetett az ország második világháborús német megszállásának. A fa tövében kórusok énekelnek karácsonyi dalokat, és jótékony célra gyűjtenek a járókelőktől.

London egyik karácsonyi látványossága hatvan éve a norvég karácsonyfa a Trafalgar téren. Idén maga a norvég miniszterelnök, Jens Stoltenberg avatta fel a fát, szokás szerint, Mikuláskor. Az avatási ceremóniát hagyomány szerint norvég ingyenkoncert követte, a tér sarkán magasló St. Martin of the Fields, azaz Mezők Szent Mártona plébánia templomban.

A hitleri német csapatok 1940-ben foglalták el, és öt éven át megszállva tartották Norvégiát. Az 1800 főnyi zsidóság nagy része Svédországba menekült, a többieket meggyilkolták.

Hálás norvégok

A király, VII. Haakon, Londonban keresett menedéket, és amennyire lehetséges volt, megkezdte akcióit a náciellenes norvég ellenálló mozgalom. Haakon Angliában ellenkormányt alakított, csak úgy, mint Vilma holland királynő és a lengyel Raczyinski gróf. De Gaulle tábornok is Londonból irányította a francia ellenállást.

Amikor a szövetségesek, közöttük a britek, végső győzelmet arattak Hitler felett, 1945. május 8-án Norvégia felszabadult. Haakon király és kormánya hazatérhetett.

A hálás norvégok ezért választanak ki 1947 óta minden év novemberében, az Oslo melletti fenyőerdőben egy-egy ötven vagy akár száz éves, hatalmasra nőtt, sudár és szép formájú fenyőfát, amit azután elküldenek Londonba.

Egyszer akarták csak megvámolni az ajándékot

Az Északi-tengeren a Tor hajózási vállalat ingyen hozza á a fenyőt. Ám évekkel ezelőtt megesett, hogy az angol vámosok illetéket akartak kivetni a norvég karácsonyfára. A hivatal bürokratikus packázását hatalmas felháborodás követte.

A gigászi fenyőt a Trafalgar téren úgy cövekelik az előre elkészített talapzatába, hogy kábelek nélkül, szilárdan álljon még erős szélben is. Úgy magasodik ott, mint ahogyan az erdőben állt.

Száz meg száz apró lámpakörte füzére díszíti, norvég szokás szerint csupa fehér színű égő. Tövében betlehem látható, és vagy az Üdvhadsereg fúvós együttese játszik zsoltárokat, vagy valamelyik amatőr kórus énekel karácsonyi dalokat, s rázza a perselyt.

A tér a téli hidegben is népes, kivilágított szökőkútjai nem fagynak be, Nemzeti Galéria lépcsőiről letekintve gyönyörű látvány a hatalmas fenyő, távolban a Parlament tornyán a kivilágított toronyórával. Igazi karácsonyi hangulatot ad e látvány a brit fővárosnak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×