eur:
393.76
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Török csapatok hatoltak be Észak-Irakba

Török katonák hatoltak be Észak-Irakba azzal a céllal, hogy kifüstöljék a szeparatista kurd lázadókat - jelentette be Dzsabbar Javar, a kurd pesmerga biztonsági erők szóvivője. Október óta ez az első szárazföldi akció, amelyet a török hadsereg a szomszéd állam területén folytat.

"A terület, ahova a török katonák behatoltak, nagyrészt lakatlan, ahol sem iraki, sem pesmerga erők nincsenek. Azt nem tudjuk, mekkora török egység lépett iraki területre" - tette hozzá Javar.

A török erők akciójának tényét megerősítette a lázadó Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik, név nélkül nyilatkozó vezetője is. "A török gyalogság a légierő támogatásával hajnali négy órakor átlépte a határt Havarutnál" - közölte a PKK-forrás.

Helyi kurd televíziók jelentése szerint a török csapatok több kilométer mélyen behatoltak az ország területére, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy vissza akarnának térni a határ túloldalára.

Vasárnap a török légierő több iraki célpontot is bombázott. Bár a célpontok hivatalosan a kurd lázadók állásai voltak, helybéliek beszámolója szerint a légi csapásban iskolák és hidak semmisültek meg.

A török hadsereg hivatalosan nem erősítette meg a behatolás hírét, a Hürriyet című napilap azonban internetes kiadásában azt írta, hogy valószínűleg kommandós akcióról van szó, amelynek az a célja, hogy megakadályozza a PKK gerilláinak menekülését.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×