Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Török csapatok hatoltak be Észak-Irakba

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Török katonák hatoltak be Észak-Irakba azzal a céllal, hogy kifüstöljék a szeparatista kurd lázadókat - jelentette be Dzsabbar Javar, a kurd pesmerga biztonsági erők szóvivője. Október óta ez az első szárazföldi akció, amelyet a török hadsereg a szomszéd állam területén folytat.

"A terület, ahova a török katonák behatoltak, nagyrészt lakatlan, ahol sem iraki, sem pesmerga erők nincsenek. Azt nem tudjuk, mekkora török egység lépett iraki területre" - tette hozzá Javar.

A török erők akciójának tényét megerősítette a lázadó Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik, név nélkül nyilatkozó vezetője is. "A török gyalogság a légierő támogatásával hajnali négy órakor átlépte a határt Havarutnál" - közölte a PKK-forrás.

Helyi kurd televíziók jelentése szerint a török csapatok több kilométer mélyen behatoltak az ország területére, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy vissza akarnának térni a határ túloldalára.

Vasárnap a török légierő több iraki célpontot is bombázott. Bár a célpontok hivatalosan a kurd lázadók állásai voltak, helybéliek beszámolója szerint a légi csapásban iskolák és hidak semmisültek meg.

A török hadsereg hivatalosan nem erősítette meg a behatolás hírét, a Hürriyet című napilap azonban internetes kiadásában azt írta, hogy valószínűleg kommandós akcióról van szó, amelynek az a célja, hogy megakadályozza a PKK gerilláinak menekülését.