eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kőkemény fenyegetés: "Mostantól minden szükségest megteszünk"

Török csapatok hatoltak be Észak-Irakba, hogy ott felszámolják a szeparatista kurd lázadók bázisait - közölte az iraki kurd régió egyik biztonsági illetékese. Ez az első szárazföldi akció azóta, hogy az ankarai parlament októberben felhatalmazta a hadsereget az iraki invázióra.

A hétvégén órákon át bombázták török harci gépek Észak-Irakot, most pedig be is hatoltak a török katonák a szomszédos ország területére - mondta az AFP-nek Dzsabbar Javar, az iraki kurd pesmerga milícia szóvivője.

A 300 katona behatolásának tényét a török területeken támadásokat végrahajtó PKK vezetői is megerősítették.

Egy helyi tévéadó szerint a törökök négy faluban alakítottak ki harcálláspontot.

Nem tudni, meddig akarnak maradni

Törökország azóta fenyegetőzött egy Észak-Irak elleni akcióval, hogy a törökországi autonómiáért küzdő kurd PKK emberei októberben - a határon átcsapva, török területen - megtámadtak és megöltek 12 katonát.

Egyes elemzők szerint a törökök csak azért nem indítottak nagyszabású inváziót, mert szövetségesük, az Egyesült Államok, és Irak is keményen lobbizott ez ellen. Abdullah Gül török elnök azonban azt mondta "mostantól minden szükségest megteszünk a terror elleni háborúban."

Az ügy pattanásig feszítette a török-amerikai viszonyt. Török politikusok többször is azzal vádolták meg Washingtont, hogy nem próbál nyomást gyakorolni Irakra a PKK-harcosok kiadatásáért, Bagdadot, pedig azzal, hogy megtűri az ország területén a törökök által terroristának nevezett fegyvereseket.

Amerika két szövetségese között egyensúlyoz

Miközben az iraki kormány az ország szuverenitásának durva megsértésével vádolja szomszédját, addig a PKK közölte "él az önvédelem szent jogával és visszavág".

A helyzetet bonyolítja, hogy a kurdok lakta Észak-Irak az amerikai-brit szövetség jóvoltából már Szaddam Husszein uralmának utolsó éveiben is nagyfokú autonómiát élvezett és ezt megtartotta. A körzet a mai napig Irak legnyugottabb térsége.

Az amerikaiak számára különösen kellemetlen, hogy két külcsfontosságú szövetségesük, a törökök és az iraki kurdok között kell egyensúlyozniuk.

A török hadsereg szerint a vasárnapi bombázásokat például "jóváhagyta" Washington, azzal, hogy hírszerzési anyagokat adott át, és megnyitotta az észak-iraki légteret. Az amerikai külügyminisztérium ugyanakkor ezt nem volt hajlandó megerősíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×