eur:
393.23
usd:
368.05
bux:
66001.33
2024. április 24. szerda György

Kinek öröm, kinek bánat: állásvadászok külföldről

Egy friss felmérés szerint Nagy-Britanniában csaknem 100 ezer fiatal veszítette el a munkáját, azért, mert helyét egy olcsóbban dolgozó kelet-európai munkavállaló vette át.

Bár a gazdaságkutatók szerint a kelet-európai munkavállalók bevándorlása fellendítette Nagy-Britannia gazdaságát, a folyamat hátrányos következményekkel is járt a szigetország lakóira nézve: csaknem 100 ezer, 18 és 24 év közötti brit fiatal veszítette el a munkáját. A folyamat másik következménye, hogy általában mérséklődött a bérnövekedések üteme.

Nagy-Britanniába 1997 óta csaknem 1,5 millió külföldi munkavállaló érkezett, közülük sokan Európa keleti feléről jöttek az elmúlt három évben, az unió 2004-es bővítése óta. Ezek az emberek pedig 40 százalékkal olcsóbban vállalnak munkát, mint amennyit egy brit kérne ugyanazért a feladatért.

A gazdaságelemzők ezzel együtt úgy látják: a munkaerőpiac megnyitásának jó hatása volt a gazdaságra, például azzal, hogy mérséklődött az infláció. Ennek köszönhetően csökkentek a kamatok, ami azért előnyös, mert a legtöbb család hatalmas összegeket, több ezer fontot fordít egy évben jelzálogkölcsönének törlesztésére.

Az Ernst & Young's felméréséből az is kiderül, hogy ha a bevándorlás a jelenlegi ütemben folytatódik, azaz évente csaknem 190 ezer munkavállaló érkezik az országba, akkor a gazdasági növekedés 3 százalékos is lehet, míg a bevándorlók nélkül a szám csak 2,2 százalék lenne.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×