Dől a pénz a volt kormányfőhöz

Infostart
2007. december 18. 05:50
Egymillió fontot (355 millió forintot) keres havonta Tony Blair volt brit kormányfő a különböző rendezvényeken elmondott beszédeivel.

Havonta öt beszédet mond gálavacsorákon a volt brit miniszterelnök, és mindegyikért 200 ezer fontot (71 millió fontot) kap. Tony Blair ezáltal egy beszéd megtartásával többet keres, mint kormányfőként egy év alatt, hiszen miniszterelnöki fizetése 184 ezer font (66 millió forint) volt.

Az elmúlt hónapban egy kínai rendezvényen szólalt fel Tony Blair, ám a 240 fontért (86 millió forint) elmondott beszédet sokan unalmasnak tartották.

Januárban Észak-Amerikába utazik a volt kormányfő, és négy nap alatt három eseményen szólal fel, amiért félmillió font (177 millió forint) üti a markát. Hasonló összeget csak a volt amerikai elnök, Bill Clinton kap szerepléseiért.

Rámehet az egészsége a "haknikra"

A Los Angeles közelében lévő Amerikai Zsidó Egyetemen 1200 fontot (425 ezer forintot) fizetnek a vendégek, hogy a díszvacsora után meghallgassák Tony Blairt. Az árban a fogyasztás mellett benne van az is, hogy közös képet készíthessenek a korábbi kormányfővel. Másnap Indian Wellsbe utazik Tony Blair, ahol 500 fontért kell belépőt váltani az előadására, majd Torontóba repül, hogy kétezer vendég előtt szónokoljon.

A volt brit miniszterelnöknek azért tart ennyi előadást, mert közel-keleti különmegbízottként nem keres jól, csak a költségei és hivatalának tartása után kap pénzt. A Blair-családnak ugyanakkor hatalmas, közel 4 millió fontos (1,4 milliárd forinttal) tartozása van londoni és bristoli ingatlanjai után.

A tartozás törlesztése gyorsabban fog menni, ugyanis a volt miniszterelnök feleségének, Cherie Blairnek a könyve jövőre kerül a boltokba, míg Tony Blair ötmillió fontot (1,8 milliárd forintot) kap visszaemlékezései megírásáért a kiadótól.

Sokan ugyanakkor attól féltik Tony Blairt, hogy egészsége megy rá a sok utazásra és a hektikus életstílusra. "Rosszabbul van, mint ahogy korábban volt" - mondta korábbi ügynöke, John Burton.