Börtönbüntetésre ítélték a bőröndös terroristát

Infostart
2007. december 18. 13:19
Bejrútban a bíróság 12 évi börtönbüntetést szabott ki arra a libanoni fiatalemberre, aki egy honfitársával együtt tavaly nyáron bőröndbe rejtett bombát helyezett el a kölni főpályaudvaron, bosszúból a Mohamedről megjelent német karikatúrák miatt. Társa ellen ma indult eljárás a düsseldorfi bíróságon.

A 23 éves libanoni Juszef Al-Hadzsdeb ellen az a vád, hogy a ma Bejrútban 12 évi börtönre ítélt cinkosával együtt 2006. július 31-én a kölni főpályaudvaron bőröndökbe rejtett bombákat helyezett el két helyi érdekű járaton, abban a reményben, hogy a távirányítású pokolgépek a mozgásban lévő vonatokon fognak felrobbanni.

A merénylet azonban technikai hiba miatt meghiúsult, és így a hatóságoknak a térfigyelő kamerák felvételei alapján viszonylag könnyen sikerült a tettesek nyomára bukkanni.

Mindketten Libanonba szöktek, de Juszef Al-Hadzsdeb néhány nappal később ismét visszatért Németországba, ahol letartóztatták és terrorcselekmény előkészítése címén vád alá helyezték.

Társát Bejrutban kerítették kézre, ahol a német hatóságoktól kapott bizonyítékok alapján ma 12 évi szabadságvesztésre ítélték.
Juszef Al-Hadszdeb ellen távollétében folytatta le az eljárást a libanoni bíróság, és mint a merénylet kitervelőjére, életfogytiglani börtönbüntetést szabott ki rá.

A Düsseldorfban ma megkezdődött perben Al-Hadzsdeb védője azzal érvelt, hogy a pokolgépeket szándékosan hibásan készítették el, mert csupán tiltakozásnak szánták a Mohamedről készült német karikatúrák ellen.

Hanganyag: Vincze András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást