"A NATO elveszítheti az afganisztáni háborút"

Infostart
2007. december 18. 06:10
A NATO elveszítheti az afganisztáni háborút, ha sürgősen nem változtat taktikáján - erre figyelmeztette szövetségeseit az új ausztrál kormány. A különösen veszélyes, déli tartományokban jelenlévő tagországok és szövetségesek képviselői a múlt héten Skóciában tanácskoztak az afganisztáni misszióról. A New York Times ennek kapcsán azt írta, hogy a Bush-kormányzat "komolyan aggódik" a helyzet miatt.

A NATO elveszítheti az afganisztáni háborút - figyelmeztetett a koalíció egyik tagjaként az új ausztrál védelmi miniszter a szövetségesek múlt heti, edingburgh-i találkozóján.

A zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson Joel Fitzgibbon azt mondta, hogy át kell alakítani a katonai és polgári programokat, ha el akarják kerülni a kudarcot - jelentette bizalmas forrásokra hivatkozva az Australian című lap.

"Csatákat nyerünk, nem háborút"

Az ausztrál miniszter a még az elődjének készült bizalmas hírszerzői jelentésre hivatkozott, ugyanakkor bírálta azt túlzott optimizmusa miatt.

"Csak csatákat nyerünk, nem háborút. Sikeresen megtisztítunk egyes területeket a táliboktól, de ennek nincs semmilyen stratégiai jelentősége" - mondta a lapnak.

A skóciai találkozón résztvevő amerikai védelmi miniszter, Robert Gates pedig úgy fogalmazott: "ugyan eltaposunk sok hangyát, de a hangyabolylyal még nem foglalkoztunk. A mérsékelt tálibok és más afgánok jóindulatának megnyerésére van szükség."

Egymást szidják a szövetségesek

Az új ausztrál miniszterelnök, Kevin Rudd azt tervezi, hogy hazahívja katonáit Irakból, de az afganisztáni misszióban - amelyben 900 ausztrál szolgál - továbbra is részt vesz.

Edinburghban több résztvevő is bírálta a szövetség egyes tagjait, amiért nem küldenek elég harcoló alakulatot.

Joe Sestak demokrata párti kongresszusi képviselő elmondta a New York Timesnak, hogy a németek, olaszok és spanyolok azok, akik, például nem hajlandók éjszakai missziókra, és nem repülnek a téli hónapokban.

A brit katonák által látogatott web-fórumokon gyakran lehet találkozni a szövetségeseket gyalázó megjegyzésekkel.

Bírálók: Bush rossz helyen üldözte a terrort

Közben a Bush-kormányzatot amiatt bírálják ellenfelei, hogy a terror elleni harcban nem Afganisztánra koncentrált, hanem a Husszein-rendszer megbuktatásának céljával Irakban kötötte le hadereje döntő részét.

Az amerikai hadseregnek nincs elég forrása arra, hogy megerősítse az afganisztáni missziót, miközben Európában hiányik a szükséges támogatás - jegyezte meg a New York Times.