Megkegyelmeztek a megerőszakolt lánynak

Infostart
2007. december 17. 19:40
Hat hónap börtönre és 200 korbácsütésre ítélték, de most megkegyelmeztek annak a fiatal szaúdi lánynak, akit korábban többen megerőszakoltak. A nyugati szemmel érthetetlen ügy - az áldozat megbüntetése - hatalmas felháborodást váltott ki külföldön.

A bűntett színhelye miatt csak Katif-lányként ismert tizenévest hét, késsel fenyegetőző férfi erőszakolta meg. Ami külföldön hatalmas felháborodást váltott ki, az az volt, hogy ezek után még el is ítélték az áldozatot.

A támadást követően, melynek során a lánnyal a kocsiban tartózkodó fiatal férfit is megerőszakolták, 2006 októberében egy bíróság 90 korbácsütésre ítélte a lányt. Az indok az volt, hogy nyilvános helyen idegen férfival tartózkodott együtt - a szaúdi jogban ezt a cselekényt kilvának nevezik. Fellebezését követően az ítéletet még meg is szigorították: immár 200 korbácsütést kellett volna elszenvednie, és hat hónapot börtönben töltenie.

A nyilvánosság elé tárta az ügyet, még szigorúbban megbüntették

A bíró mindezt azzal indokolta, hogy "a nő a média segítségével akarta bosszantani és befolyásolni a bíróságot".

Ugyanakkor a nemi erőszakot végrehajtó férfiakat is megbüntették, először csak 1 és 5, később 2 és 9 év közötti büntetéseket kaptak. A szaúdi törvények szerint nemi erőszakért halálbüntetés jár, de "tanúk és vallomások hiányában" a támadókra enyhébb ítéleteket szabtak ki. A férfiak néhány óra leforgása alatt 14-szer erőszakolták meg a lányt, és egyikük még felvételeket is készített mobiltelefonjával.

A bíróság bevonta a lány ügyvédjének működési engedélyét is.

Külföldi nyomás miatt kapott kegyelmet?

A helyzetet tovább bonyolította, hogy az áldozat a szaúdi vallási vezetés által lenézett síita kisebbség tagja. "A vahabiták utálják a síitákat, és az összes bíró vahabita" - kommentálta Ali al-Yami, a washingtoni székhelyű Szaúdi Demokrácia és Emberi Jogi központ igazgatója a hírt.

Az ügy akkora felháborodást váltott ki külföldön, hogy a szövetségese emberi jogi gyakorlatát igen ritkán és óvatosan bíráló Washington is "sokkolónak" nevezte azt. A nemzetközi jogvédő szervezetek haragja azonban még nagyobb volt, és a Human Rights Watch például "butának" nevezte a Bush-kormányzatot, amiért az nem tiltakozott hangosabban. A szaúdi külügyminisztert a néhány hete zajlott izraeli-palesztin békekonferencián is a tizenéves lányról szóló kérdésekkel bombázták.

Magát az ítéletet nem kérdőjelezték meg

Abdullah szaúdi király ezt követően döntött úgy, hogy kegyelemben részesíti a lányt. Egy hétfőn megjelent szaúdi lap szerint azonban mindez még nem jelenti, hogy az uralkodó igazságtalannak minősítette volna az ítéletet. A szaúdi igazságügyi miniszter úgy fogalmazott: a királynak joga van kegyelmet gyakorolni, "ha úgy látja, hogy ez a társadalom érdeke".

A konzervatív sivatagi királyság vezetőjét sokan "nyugatbarátnak" tartják, és keményvonalas interet-fórumokon máris bírálták, amiért úgymond meghajolt a külföldi nyomás előtt.