Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A szlovákok visszasírják Csehszlovákiát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tizenöt évvel a volt Csehszlovákia békés szétválása után a szlovákok többsége még mindig visszasirja az egykori közös államot - derül ki egy friss közvélemény-kutatásból.

Január elsején lesz 15 éve, hogy kettévált az egykori Csehszlovákia, a szlovákok és a csehek több mint 70 éves együttélés után úgy döntöttek, hogy a jövőben önnálló államokban fognak élni.

A közelgő jubileum alkalmából a pozsonyi MVK közvéleménykutató intézetet a Sme című napilap megbízásából felmérést készített arról, hogyan látják a szlovákok ma a másfél évtized előtti döntést.

Annak idején a politikai vezetők határoztak a kettéválásról, az esetleges népszavazás gondolatát mindkét oldalon elvetették, pedig ha Szlovákiában referendum lett volna, akkor a többség ellenzte volna az ország felbomlását.

Mint a mostani felmérésből kiderül, a megkérdezettek többsége még mindig úgy véli, hogy annak idején helyesebb lépés lett volna a közös állam megtartása.

Ha most tárgyalások kezdődnének az ország újraegyesítéséről, akkor a megkérdezettek 42 százaléka támogatná azt, miközben csupán 40 százaléka lenne ellene, közel 18 százaléknak pedig mindegy, hogy milyen államban él.

A megkérdezettek többsége pozitívan értékeli a közös államban eltöltött éveket, határozottan csupán a válaszadók 5 és fél százaléka tartotta negatívnak a volt Csehszlovákiát.

Érdekes megállapítás, hogy a közös állam iránt leginkább az idősebbek és a magyar nemzetiségű polgárok nosztalgiáznak. A Sme megjegyzi, hogy jelenleg egyik országban sem merült fel hivatalosan az egykori szövetségi ország felújítása. A két önálló ország közötti kapcsolatok átlagonfelüliek és problémamentesek.