Klímakonferencia: megszületett a megállapodás, az USA is csatlakozott

InfoRádió / MTI
2007. december 15. 09:53
Az Egyesült Államok csatlakozott az ENSZ Bali szigetén tartott klímakonferenciáján közép-európai idő szerint szombaton reggel benyújtott újabb kompromisszumos határozat-tervezethez.

A megállapodás értelmében legkésőbb 2008 áprilisáig megkezdődnek a tárgyalások egy 2009-ben aláírandó globális klímaegyezményről, amely a 2012-ben lejáró kiotói jegyzokönyv utáni időszak célkitűzéseit fogalmazza meg.

A tervezetet India és Kína ellenezte, míg az Európai Unió beleegyezett, hogy a szövegben ne szerepeljenek az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó számszerű utalások.

A kompromisszumot személyes jelenlétével is segítette Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. A szombat reggeli teljes ülésen felszólalva a világszervezet első embere csalódottságát fejezte ki, amiért nincs előrehaladás, és döntésre szólította fel a résztvevőket.

A megállapodás után Ban Ki Mun méltatta az amerikai és a többi küldöttség "rugalmasságát", amely lehetővé tette a konferencia eredményes befejezését és ezt a főtitkár bíztatónak nevezte a jövőre nézve.

A pontos számok meghatározását az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália is ellenezte.