Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sötét árnyék a közeljövőn

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egyesült Államok vezető szerepe fokozatosan csökken és ezzel egyidőben Kína, valamint Oroszország is a nagyhatalmak élvonalába kerül. Erre a megállapításra jutott a német Bertelsmann Alapítvány megbízásából készült nagyszabású közvéleménykutatás.

A Bertelsmann Alapítvány időről időre kiterjedt közvélemény-kutatást folytat, annak kiderítésére, hogy a világ vezető államainak polgárai - politikai szempontból - miként ítélik meg a jövőt.

Legutóbb két évvel ezelőtt készült felmérés a témáról az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagállamában, a legnagyobb dél-amerikai országban, Brazíliában, továbbá Indiában és a világexport terén vezető Németországban és Japánban.

Az idén végzett közvélemény-kutatás adatait most hozták nyilvánosságra. A két kimutatás közötti leginkább szembeötlő különbség Moszkva szerepének megítélésében van.

Míg két évvel ezelőtt a megkérdezettek a világ vezető hatalmai között csupán a 6. helyen említették Oroszországot, idén már az Egyesült Államok és Kína után a megtisztelő 3. helyre sorolták.

Jelenleg a válaszadók 81 százaléka még az Egyesült Államokat említette első számú nagyhatalomként, viszont 61 százalék úgy vélte, hogy 2020-ra Amerika elköszönhet ettől a szereptől, mert rövidesen Kína és Oroszország tör az élre.

A Bertelsmann Alapítvány kérdőívében a politikai stabilitás, a gazdasági erő, valamint az oktatás és a kutatás fejlettsége alapján határozták meg a nagyhatalom fogalmát.

Ebből kiindulva a német válaszadók közel fele tartja nagyhatalomnak saját hazáját, míg a külföldi válaszadók alig 30 százaléka osztotta ezt a véleményt.

A felmérésből kiderült az is, hogy a válaszadók elsöprő többsége szerint az elkövetkező évtized világrendje aligha az ENSZ által megálmodott kiegyensúlyozott politikán fog alapulni és az emberiséget fenyegető környezeti katasztrófák sötét árnyékot vetnek már a közeljövőre is.