eur:
394.39
usd:
371.27
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Pillantson be Ön is a hatalom boszorkánykonyhájába!

Az orosz államfői poszt várományosa, Dmitrij Medvegyev kedden felkérte Vlagyimir Putyint, hogy az elnökválasztás után legyen az új kormány miniszterelnöke. Vlagyimir Putyin hétfőn jelentette be: támogatja Medvegyev elnökké jelölését.

Vlagyimir Putyin orosz elnök támogató bejelentése után Dmitrij Medvegyev azonnal bejelentette: folytatni akarja a nyolc éve, Putyin által követett irányvonalat.

Az első miniszterelnök-helyettes hozzátette: a jelenlegi kurzus folytatásához nem elég új elnököt választani. Nem kevésbé fontos a jelenlegi elnök által összeállított, cselekvőképes csapat megőrzése.

Vlagyimir Putyin elnök Dmitrij Medvegyev felkérésére még nem válaszolt, de általános feltételezés szerint a kijelölt utód aligha mondhat olyat, amit ne egyeztetett volna Putyinnal.

Nyilvánvaló, hogy ha Dmitrij Medvegyev elnök és Vlagyimir Putyin kormányfő lesz, átalakul a hatalmi struktúra, amennyiben az elnöktől a hatalom a kormányfőhöz kerül.

Korábban Putyin ugyan hangoztatta, hogy nem lesz miniszterelnök, mert nem lehet az alkotmányt egy személyre szabni, de az Eho Moszkvi rádióállomás szakértői szerint nincs is szükség alkotmánymódosításra.

Régi barátok

Dmitrij Medvegyev orosz elnökjelölt Vlagyimir Putyin régi barátja, ismeretségük 17 évre nyúlik vissza - mondta Gereben Ágnes külpolitikai elemző. Hozzátette: Medvegyev személye biztosítja Putyinnak, hogy bármikor visszatérhessen az elnöki posztra, ha úgy akarja.

Vlagyimir Putyin csaknem 17 éve dolgozik együtt a most 42 éves Dmitrij Medvegyevvel. Kapcsolatuk még Szentpétervárról eredeztethető, ahol a patinás családból származó Medvegyev önkormányzati jogtanácsos volt.

Medvegyev vezényelte le Putyin kampányát 2000-ben, jelenleg miniszterelnök-helyettes és a Gazprom elnöke is. A jogász, a másik lehetséges utódjelölttel, Szergej Ivanovval ellentétben soha nem volt a KGB tajga.

Gereben Ágnes szerint Medvegyev azért jó választás Putyinnak, mert bármikor visszaadhatja neki az elnöki posztot. "Bár ezzel kapcsolatban még érhetnek minket meglepetések" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×