Megmenekült a Pátria Rádió

Infostart
2007. december 11. 12:50
Úgy tűnik, hogy sikerült megoldást találni a közszolgálati szlovák rádió nemzetiségi adásainak megmentésére. A kormány ígéretet tett a Pátria Rádió középhullámú adásainak további finanszírozására.

A közszolgálati rádió vezetése 45 millió koronát, azaz több mint 330 millió forintot követelt a kulturális tárcától a középhullámú műsorszórás költségeinek fedezésére, ellenkező esetben kilátásba helyezte, hogy a 2008. január elsejétől a nemzetiségek műsorait, köztük a magyar nyelvű adást is csupán interneten és műholdon fogja sugározni, ami gyakorlatilag a csaknem 80 éves múltra visszatekintő magyar adás megszűnését jelentette volna, hisz hallgatóinak nagy része nem rendelkezik internetcsatlakozással vagy műholdas rádióvevővel.

Úgy tűnik a hallgatók és az MKP erőteljes tiltakozása sikeres volt. Az MKP közleménye szerint Marek Madaric kulturális miniszter hétfőn a Magyar Koalíció Pártjának kulturális ügyekben illetékes alelnökével, Bíró Ágnessel tárgyalva arra tett ígéretet, hogy a kormány még december folyamán a költségvetési keretből átutalja a szükséges összeget, amelyből a következő évben fenntartható lesz a középhullámú frekvencián sugárzó Pátria Rádió.

A kérdéssel foglalkozik a Rádiótanács ma délutáni ülése is, melyen megvitatják a rádió jövő évi költségvetését és műsorszerkezetét is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást