eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Megdöbbentő eredményt hozott a Nobel-díjas génállományának vizsgálata

Elképesztő eredményt hozott az a vizsgálat, amelynek során analizálták James Watson génjeit. A Nobel-díjas tudós korábban kijelentette: az afrikaiak kevésbé intelligensek, mint a fehér emberek. Most kiderült: génállományának 16 százaléka valószínűleg afrikai ősöktől származik.

A legtöbb ember, akinek ősei európaiak voltak, génállományában mindössze alig 1 százaléknyi olyan örökítőegységet hordoz, amely afrikai ősöktől származik.

James Watson génállományában ez az arány 16 százalék, a vizsgálat ráadásul azt is kimutatta, hogy a tudós génjeinek 9 százaléka valószínűleg ázsiai ősöktől való.

A genetikai vizsgálatot a deCODE Genetics nevű cég végezte el, amelynek munkatársa, Kari Stefansson úgy fogalmazott: "Olyasvalakinél várjuk, hogy ilyen arányt találunk, akinek volt egy afrikai dédszülője. Nagyon meglepődtünk, hogy Jim tesztje ilyen eredményt hozott."

Durva kijelentések

A tudós, aki 1962-ben megosztott orvosi Nobel-díjat kapott a DNS szerkezetének felfedezéséért, októberben nagy hatású kijelentést tett; egy interjúban közölte: "borúlátó Afrika jövőjével kapcsolatban. Azért, mert a nyugat szociális politikája arra épül, hogy ugyanolyan intelligensek, mint mi, pedig a kísérleti eredmények azt mondják, hogy nem igazán".

Ezt még azzal toldotta meg, hogy jó lenne, "ha mindenki egyenlő lenne, de azok, akiknek színes bőrű munkatársai vannak, tudják, hogy ez nem igaz".

Senkinek sem tetszett

James Watson néhány nappal az interjú megjelente után egy londoni rendezvényen tartott volna előadást, a londoni Tudományos Múzeum azonban törölte azt a programból, a brit főváros polgármestere, Ken Livingstone pedig úgy fogalmazott, amit a tudós mondott, az "rasszista propaganda".

Kijelentései miatt a tudóst a Cold Spring Harbor Laboratórium előbb felfüggesztette állásából, amelyet később ott is hagyott.

Mondataitól elhatárolódott sok, a molekuláris biológiával foglalkozó kutató is. Közölték: azokból a kutatásokból, amelyeket eddig végeztek a DNS kapcsán, nem lehet azokat a következtetéseket levonni, amelyeket James Watson megfogalmazott.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×