eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Egy szudáni ügyvéd kapta a Szaharov-díjat

Strasbourgban ünnepélyes keretek között átvette Szálih Mahmúd Oszmán szudáni ügyvéd a Szaharov-díjat. A kitüntetést az Európai Parlament elnöke adta át az emberi jogi aktivistának.

A díjazott Szálih Mahmúd Oszmán jelenleg parlamenti képviselő Szudánban, és a kínzásellenes szervezet tagjaként ingyenesen látja el a dárfúri polgárháború áldozatainak jogi képviseletét.

Az ügyvéd emellett a Dárfúrban elkövetett háborús bűnök dokumentálásával foglalkozik; a szemtanúkkal készített interjúit a Nemzetközi Büntetőbíróság is felhasználta.

Szálih Mahmúd Oszmán beszédében azt hangsúlyozta, hogy az európai erőknek is részt kellene venniük a dárfúri béketeremtésben.

A kitüntetés névadója, Andrej Szaharov a szovjet hidrogénbombát kifejlesztő tudósok egyike volt, aki később nyíltan bírálta a nukleáris fegyverkezést.

A díjat az Európai Parlament ítéli oda évente olyan személyiségnek vagy szervezetnek, aki, illetve amely sokat tett az emberi jogok és a demokrácia érvényesüléséért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×