Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szakértő: Medvegyev a \"kellemes meglepetés\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az InfoRádió által megkérdezett Oroszország-szakértő kellemes meglepetésnek tartja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hosszú várakozás után Dmitrij Medvegyev, miniszterelnök-helyettest, a Gazprom igazgatótanácsának elnökét nevezte meg lehetséges utódjaként. Sz. Bíró Zoltán, az ELTE Ruszisztikai Tanszékének tudományos munkatársa úgy véli, a bejelentéssel eldőlni látszik az orosz elnökválasztás kimenetele.

Kellemes meglepetés Dmitrij Medvegyev személyének az előtérbe tolása - mondta az InfoRádió által megkérdezett Oroszország-szakértő azt követően, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hosszú várakozás után a Gazprom igazgatótanácsának elnökét nevezte meg lehetséges utódjaként.

Sz. Bíró Zoltán kiemelte: az év elején úgy tűnt, hogy Medvegyev lehet a legkomolyabb jelölt, de a későbbi események a másik jelölt, Szergej Ivanov esélyeit erősítette, és úgy tűnt, Medvegyev legfeljebb miniszterelnök lehet.

A jelenlegi kínálatból Medvegyev a leginkább elfogadható személy - hangsúlyozta az ELTE Ruszisztikai Tanszékének tudományos munkatársa.

Sz. Bíró Zoltán kifejtette: Medvegyev kifejezetten liberális, együttműködő, kompromisszumkész politikus, aki Putyin környezetének polgári szárnyához tartozik, titkosszolgálati kapcsolatairól nem tudni.

A demokratikus diskurzus szempontjából idegen jelenség, hogy a hivatalban lévő elnök megnevezi, kit látna szívesen utódjaként, de az oroszországi helyzetben ez nem szokatlan - mondta az Oroszország-szakértő.

Az ELTE Ruszisztikai Tanszékének tudományos munkatársa szerint ezzel eldőlni látszik a márciusi elnökválasztás kimenetele, de az még kérdéses, hogy a hatalmi elit mennyire sorakozik fel a jelölt mögött.

Hanganyag: Sánta András