Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A visegrádi tagállamok kormányfői nem tudtak megegyezni Koszovó kérdésében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem jutottak egységes álláspontra Koszovó ügyében Csehországban a visegrádi tagállamok kormányfői. Ostravában Mirek Topolánek cseh, Gyurcsány Ferenc magyar, Robert Fico szlovák és Donald Tusk lengyel miniszterelnök a december 21-ei schengeni csatlakozásról és az energetikai biztonságról is tárgyalt.

Nem egységesek a visegrádi négyek Koszovó kérdésében. A négy tagállam kormányfői a csehországi Ostravában tanácskoztak Koszovón kívül a december 21-ei schengeni csatlakozásról valamint a térség energetikai biztonságáról.

A házigazda cseh miniszterelnök a csúcstalálkozó után azt mondta: a négy visegrádi ország kitart azon álláspontja mellett, hogy Koszovó függetlensége csak ellenőrzött és irányított folyamat következtében jöhet létre, amelyből Szerbiát nem lehet kihagyni.

Mirek Topolánek hozzátette: a négy ország álláspontja Koszovó esetében nem egyezik, de erről most nem kívánnak nyilatkozni, nehogy megnehezítsék az Európa Tanács pénteki tanácskozását. Nem hivatalos értesülések szerint az eltérő véleményt Szlovákia képviseli.

Az egyeztetésen részt vesz Janez Jansa szlovén kormányfő is, akinek meghívását az indokolta, hogy Szlovénia lesz az első, amely az új uniós tagállamok közül a jövő év első felében átveszi a közösség soros elnökségét.

Csehország 2009 első felében, Magyarország pedig 2011-ben látja el ezt a feladatot. A cseh, a lengyel, a szlovák és a magyar miniszterelnök legutóbb júniusban, Pozsonyban találkozott.

A hétfői megbeszélésen Gyurcsány Ferenc kormányfő várhatóan négyszemközt is egyeztet Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel.