"A titkosszolgálat évek óta tervezte Litvinyenko megölését"

Infostart
2007. december 9. 11:55
Az orosz titkosszolgálat egy korábbi munkatársa azt állítja, hogy egy volt kollégája háromszor is be akarta vonni egy állami szervezésű akcióba, amelyben a tavaly megmérgezett Alekszandr Litvinyenkót akarták elhallgattatni.

Mihail Trepaskin korábban alezredesként szolgálta a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot, és múlt héten szabadult, miután letöltötte a négyéves börtönbüntetését, amelyet szerinte politikai okokból szabtak ki rá.

A Times brit napilap vasárnapi kiadásának adott interjújában a férfi azt mondta: 2002 szeptembere óta Viktor fedőnevű kollégája - aki korábban együtt dolgozott Alekszandr Litvinyenkóval is - háromszor kereste meg, azt állítva, hogy az orosz titkosszolgálatnál felállítottak egy komoly akciócsoportot, amelynek a Litvinyenko és Borisz Berezovszkij által jelentett probléma megoldása volt.

Borisz Berezovszkij egy Londonban élő orosz milliárdos, aki Borisz Jelcin elnöksége alatt szerezte a vagyonát, Vlagyimir Putyinnal azonban ellentétbe került, ezért menekült a brit fővárosba. Száműzetésben a Kreml szókimondó kritikusává vált, Londonba érkezése után neki dolgozott Alekszandr Litvinyenko is.

Mihail Trepaskin azt állítja: az orosz titkosszolgálat már évek óta tervezte a korábban szintén a szervezetnek dolgozó Alekszandr Litvinyenko megölését, amire ő figyelmeztette is a férfit.

Alekszandr Litvinyenko tavaly halt meg, miután megmérgezték a teájába csempészett polónium-210-es izotóppal. A gyilkosság fő gyanúsítottja a Szövetségi Biztonsági Szolgálat egy másik korábbi munkatársa, Andrej Lugovoj, akit Oroszország nem hajlandó kiadni Nagy-Britanniának.

A szervezet tagad

"Minden, amit Viktor mondott, akkor állt össze a fejemben, amikor hallottam, hogy Litvinyenkót megmérgezték. Kétségem sincs afelől, hogy a Szövetségi Biztonsági Szolgálat áll a gyilkosság mögött. Rájöttem, hogy Viktor nem blöffölt" - fogalmazott Mihail Trepaskin.

A férfi szerint egy ilyen akciót nem lehetett volna kivitelezni az állami szervek közreműködése nélkül. Mihail Trepaskin úgy véli: Alekszandr Litvinyenkót bosszúból ölték meg, és hogy üzenjenek: senki sehol sincs biztonságban, aki bemocskolja a Szövetségi Biztonsági Szolgálat becsületét.

A szervezet visszautasítja, hogy köze lenne Alekszandr Litvinyeko megöléséhez, szerintük a volt ügynöknek nem voltak államtitkok a birtokában, és túl kis hal volt ahhoz, hogy egy ilyen akciót szervezzenek az elhallgattatása érdekében.