Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Manipulálták a Malina Hedvig kihallgatásáról készült videó felvételeket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Pozsonyi sajtóhírek szerint feltételezhető, hogy a szlovák hatóságok megcsonkították a tavaly Nyitrán bántalmazott csallóközi egyetemista lány rendőrségi kihallgatásáról készült felvételt.

Miután Malina Hedvig ügyvédje, Roman Kvasnica a napokban megkapta a védence kihallgatásáról készült videó felvételek egy részét, a szlovák rendőrség pénteken további részt is kész volt kiadni neki. Kvasnica szerint azonban a rendelkezésére bocsátott kép- és hanganyag még nyilvánvalóan nem a teljes kihallgatás hiánytalan képsorait tartalmazza, félő, hogy a hiányzó 135 percnyi felvétel talán elő sem kerül.

A rendőrség nyomelemző intézetében vizsgált teljes képdokumentumtól az ügyvéd azt várja: bizonyosságot ad afelől, hogy a közel hatórás kihallgatáson durván bántak védencével, megalázták emberi méltóságában, és a kihallgatása egyéb tekintetben sem a törvényes előírások szerint történt.

Malina Hedviget, a Nyitrán tanuló csallóközi magyar egyetemistát állítása szerint tavaly augusztusban két bőrfejű azért verte meg, mert magyarul beszélt. Néhány nappal azután, hogy a lány ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett, két rendőr a szülei lakásáról beszállította őt a nyitrai rendőrségre, ahol aztán állítása szerint igen durván bántak vele.

Malina Hedvigből, a bántalmazás áldozatából a fejlemények során rövidesen gyanúsított lett, mert a nyomozást igen hamar lezáró rendőrség szerint senki sem verte meg, a történetet ő találta ki. Az ügyész szerint a lány a vallomásával félrevezette a hatóságot, s ha bíróság elé állítják, akár öt év szabadságvesztésre ítélhetik.

Noha az elkövetők utáni nyomozást számos körülmény, konkrétan gyanúsítható személyek felbukkanása is indokolná, a rendőrség azóta sem a tetteseket keresi, hanem még mindig azt vizsgálja: igazat mondott-e, vagy hazudott Malina Hedvig, amikor panaszt tett, s amit a közel hat órás kihallgatás során előadott.

Ugyanebből az alapállásból kiindulva vizsgálódik a legfőbb ügyészség is. A kihallgatás hiánytalan képsorainak közreadásával az ügyvéd szerint sok minden kiderülne. Mint nyilatkozta: a rendelkezésére bocsátott képanyagból is sok érdekes körülmény tárul fel, de ezekről egyelőre nem nyilatkozik. Annyit azonban elárult, hogy "amikor a nyomozó kiabálni kezdett Hedviggel, kikapcsolták a kamerát" - írta szombaton a pozsonyi Új Szó, amely "Lehet, hogy beletöröltek a Hedvig-videóba?" cím alatt, első oldalon számol be a legújabb fejleményéről.