eur:
393.83
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Foley: "Magyarország jövőre bizonyosan teljesíti a vízumelutasítási küszöböt"

Magyarország jövőre bizonyosan teljesíti az amerikai vízummentességi programba kerülés egyik fő feltételét, a 10 százalékos vízumelutasítási küszöb alá kerülhet - mondta az Egyesült Államok budapesti nagykövete Washingtonban, az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) év végi Mikulás ünnepi vacsoráján.

April Foley jelezte, hogy Magyarország nagyon közel van a fenti célhoz. A tendencia csökkenő: hat éve még 20 százalék volt az arány, egy éve 12,7 százalék, tavaly pedig már csak 10,3 százalék. A budapesti nagykövetség jelenleg 10 százalék alatti elutasítási rátával dolgozik - fejtette ki az amerikai diplomata a magyar nagykövetségen rendezett eseményen. A HAC nonprofit alapon működő ernyőszervezet, az amerikai magyar közösség legbefolyásosabb érdekképviseleti csoportja.

Foley azt mondta, hogy szoros barátság fűzi egymáshoz Amerikát és Magyarországot, ő maga pedig nagykövetként az élénk amerikai-magyar kapcsolatok bővítésén fáradozik. Támogatja a szabadság és demokrácia ügyét, a biztonság erősítését, valamint a szerkezeti reformokat. Az üzleti környezet javításáért lobbizik, külön hangsúlyt helyezve a korrupció elleni küzdelemre.

Ezeknek a céloknak az eléréséhez Magyarországon erős politikai egyetértésre van szükség. Ennek előmozdítása érdekében minden politikai párttal aktív kapcsolatra törekszik - hangsúlyozta.

Foley arról is beszélt, hogy az energiabiztonság kérdése árnyékot vet Európára. "Mély aggodalomra ad okot az a távlat, hogy szövetségeseink az orosz energiamonopólium függőségében maradnak". Utalt rá, hogy Magyarország rendkívüli mértékben függ az orosz energiaszállításoktól, a magyar gázfogyasztás 85 százalékát orosz forrásból fedezik.

A nagykövet rámutatott: Oroszország fokozódó mértékben törekszik arra, hogy befolyásának kiterjesztésére használja fel energiaforrásait, különösen az egykori szovjet tömb országaiban, köztük Magyarországon. Hangsúlyozta, hogy az energiabiztonságot stratégiai összefüggésben kell szemlélni, nem egyszerűen ellátási kérdésként.

Üdvözölte, hogy Magyarország a közös európai energiapolitika kialakításán fáradozik, amely mérsékelné a kontinens függőségét. Ebben központi szerepe van a Nabucco olajvezetéknek, amely Magyarországon keresztül szállítana gázt Európába a Kaszpi-tengertől. Foley kifejtette: az Egyesült Államok saját vezető szerepének erősítésére törekszik ebben a stratégiai programban.

Pénteken az MTI-nek adott interjúban Somogyi Ferenc washingtoni nagykövet is úgy vélekedett, hogy Magyarország az elsők között csatlakozhat majd az amerikai vízummentességi programhoz, az előkészítés során ugyanúgy kezelik, mint a vízumelutasítási küszöböt már elért országokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×