Tőkés László nem mondott le püspöki tisztségéről

InfoRádió / MTI
2007. december 7. 16:25
Tőkés László továbbra is a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke marad - erről döntött pénteken a KREK közgyűlése, amely azt követően foglalkozott a kérdéssel, hogy november 25-én az egyházfő európai parlamenti képviselői mandátumot nyert.

Barabás Zoltán, a KREK szóvivője elmondta: Tőkés fenntartja magának az egyházkerület külügyi és ökumenikus képviseletének szolgálatát. Emellett a KREK valamennyi közösségében gyakorolhatja az igehirdetés szolgálatát is. Hatáskörének egy részét Tőkés átruházta Csűry István püspök-helyettesre.

A szóvivő elmondta: a 124 tagú közgyűlés két tartózkodás mellett egyhangúlag elfogadta a határozatot. Hozzátette: mivel az Európai Parlamentben kifejtendő tevékenysége többnyire hétköznapokon veszi igénybe a püspököt, hétvégeken hazajön, és részt vesz majd az egyházkerület igazgatótanácsának ülésén, akárcsak a közgyűléseken.

Tőkés Lászlót legutóbb 2004-ben választották meg püspöknek, mandátuma hat évre szól.

A november 25-i romániai európai parlamenti választásokon a püspök megszerezte a szavazatok 3,44 százalékát, ami elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy független jelöltként mandátumot szerezzen az európai törvényhozásban.