eur:
394.43
usd:
369.69
bux:
65295.05
2024. április 19. péntek Emma

Huszonhat ember halt meg öngyilkos merényletekben Irakban

Tizenhat ember, köztük nők és gyermekek haltak meg egy öngyilkos merénylőnő támadásában, tíz másik embert pedig egy autós öngyilkos merénylő ölt meg pénteken az iraki Dijála tartományban.

Az al-Arabíja hírtelevízió szerint a nő a Bagdadtól 90 kilométerre északnyugatra fekvő al-Mukdadíja városban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet ellen harcoló egyik helyi milícia délelőtti gyűlésén léptette működésbe a derekára erősített robbanóanyagot.

A dubaji arab hírtévé riporterének beszámolója szerint a gyűlést egy sűrűn lakott negyed piaca közelében tartották, így a merénylőnő nemcsak milicistákat rántott magával a halálba. A robbanásnak 27 sebesültje is van.

Az autós merénylő egy ellenőrzési pont mellett robbantotta fel magát, hét iraki katona és három helyi járőr halálát okozva egy al-Mukdadíja közelében fekvő faluban. A támadásban nyolcan megsebesültek.

A Dijála tartománybeli al-Mukdadíja szunnita és síita lázadói nemrég álltak át az amerikai hadsereg és az iraki biztonsági erők oldalára, s velük karöltve az elmúlt hetekben harcokat vívtak az al-Kaida szervezet terroristáival.

Az egyik iszlamista internetes honlapra a héten feltett al-Kaida-üzenet szerint a terrorszervezet iraki sejtjei új "dandárt" szerveztek olyan "pártütők és árulók" meggyilkolására, akik csatlakoznak az amerikai hadsereg ösztönzésére létrehozott önvédelmi alakulatokhoz.

Csütörtök este egy ilyen milícia négy tagját gyilkolták meg szélsőségesek a Moszul melletti Rabíja településen. Az Aszvat al-Irak helyi hírügynökség a Ninive tartománybeli település egyik törzsi vezetőjére hivatkozva azt írta, hogy a támadók tüzet nyitottak azokra a férfiakra, akik a helyi "Megmentési Front" gyűléséről távoztak.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×