Huszonhat ember halt meg öngyilkos merényletekben Irakban

InfoRádió / MTI
2007. december 7. 19:30
Tizenhat ember, köztük nők és gyermekek haltak meg egy öngyilkos merénylőnő támadásában, tíz másik embert pedig egy autós öngyilkos merénylő ölt meg pénteken az iraki Dijála tartományban.

Az al-Arabíja hírtelevízió szerint a nő a Bagdadtól 90 kilométerre északnyugatra fekvő al-Mukdadíja városban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet ellen harcoló egyik helyi milícia délelőtti gyűlésén léptette működésbe a derekára erősített robbanóanyagot.

A dubaji arab hírtévé riporterének beszámolója szerint a gyűlést egy sűrűn lakott negyed piaca közelében tartották, így a merénylőnő nemcsak milicistákat rántott magával a halálba. A robbanásnak 27 sebesültje is van.

Az autós merénylő egy ellenőrzési pont mellett robbantotta fel magát, hét iraki katona és három helyi járőr halálát okozva egy al-Mukdadíja közelében fekvő faluban. A támadásban nyolcan megsebesültek.

A Dijála tartománybeli al-Mukdadíja szunnita és síita lázadói nemrég álltak át az amerikai hadsereg és az iraki biztonsági erők oldalára, s velük karöltve az elmúlt hetekben harcokat vívtak az al-Kaida szervezet terroristáival.

Az egyik iszlamista internetes honlapra a héten feltett al-Kaida-üzenet szerint a terrorszervezet iraki sejtjei új "dandárt" szerveztek olyan "pártütők és árulók" meggyilkolására, akik csatlakoznak az amerikai hadsereg ösztönzésére létrehozott önvédelmi alakulatokhoz.

Csütörtök este egy ilyen milícia négy tagját gyilkolták meg szélsőségesek a Moszul melletti Rabíja településen. Az Aszvat al-Irak helyi hírügynökség a Ninive tartománybeli település egyik törzsi vezetőjére hivatkozva azt írta, hogy a támadók tüzet nyitottak azokra a férfiakra, akik a helyi "Megmentési Front" gyűléséről távoztak.