Hadat üzennek a benzinzabáló monstrumoknak

InfoRádió / MTI
2007. december 7. 21:38
Történelminek nevezett döntést hozott az amerikai képviselőház: több mint három évtizede először, a környezetvédelem jegyében jelentősen megszigorították az autók üzemanyag-fogyasztási normáit.

A kijelölt cél az, hogy a személygépkocsik és a könnyű teherautók átlagos fogyasztása 2020-ra ne haladja meg a 35 mérföld/gallon (6,7 liter/100 kilométer) értéket - írta a pénteki The Washington Times.

A kongresszus alsóháza egy átfogó energiatörvény részeként fogadta el a szabályozást, amely 40 százalékos szigorítást jelent a jelenleg érvényben levő előíráshoz képest.

Steny Hoyer, a képviselőház többségi vezetője történelmi döntésről, "nemzedékünk függetlenségi nyilatkozatáról" beszélt. Mint mondta, meg kell szüntetni az Egyesült Államok függőségét a külföldi olajforrásoktól.

A demokrata többség által támogatott és a kongresszusban kisebbségben levő kormánypárti republikánusok által ellenzett törvénytervezet a megújuló energiaforrások használat is sürgeti.

Megfigyelők szerint a szenátusban elhúzódó vita várható, és George Bush elnök valószínűleg vétóval fog élni az olajvállalatokra kirótt adók növelése miatt. A Fehér Ház az adónövelést ugyanis tisztességtelen büntetőintézkedésnek tekinti.