Nincs karácsonyra játék fegyver

Infostart
2007. december 6. 21:20
Hiába kérnek karácsonyra játék pisztolyt vagy puskát karácsonyra a madagaszkári kisfiúk. A hatóságok ugyanis betiltották a játék fegyverek árusítását, és keményen lecsapnak a tilalmat megszegőkre.

A madagaszkári rendőrség nem a gyerekeket akarja megfosztani a várva-várt karácsonyi ajándéktól, a tilalom része a közbiztonság javítását célzó programnak - hangsúlyozta Richard Ravalomanana rendőrfőnök.

Az országban ugyanis egyre gyakrabban használnak játék fegyvert a bűnözők, azt pedig sem a polgárok, sem a rendőrök nem tudják első látásra megállapítani, igazi-e a pisztoly, amellyel fenyegetik, vagy jól sikerült utánzat.

Ennek ellenére sokan bírálják a döntést, amelyet néha valóban túlzott szigorúsággal hajt végre a rendőrség; elkobozzák még a katonai stílusú iskolatáskákat és nadrágokat is.

A rendőrök begyűjtik az összes katonai - vagy annak tűnő - felszerelést, hogy senki nem adhassa ki magát rendőrnek, ami szintén kedvelt trükkje a bűnözőknek.

A novemberben kezdett átfogó akciónak a rendőrség szerint már meg is van a hatása, csökkent ugyanis a bűncselekmények száma, és nem kaptak bejelentést olyan támadásról, amelyet egyenruhába öltözött banditák hajtottak végre.

A tilalom egyébként nem terjed ki az összes játék fegyverre, csak azokra, amelyekhez hasonlóakat a madagaszkári katonaság használ. Azt sem fogják a rendőrök megakadályozni, hogy a gyerekek az utcán háborúsdit játszanak.