Katasztrófa-sorozatot okozhat az esőerdők pusztulása

InfoRádió / MTI
2007. december 6. 08:46
A klímaváltozás és az erdőirtás együttes hatásaként megsemmisülhet vagy súlyos károkat szenvedhet 2030-ig az amazonasi őserdők mintegy hatvan százaléka, ami katasztrofális hőmérséklet-emelkedést idézne elő - szögezi le a Természetvédelmi Világalap új jelentése.

A tanulmány hangsúlyozza: nem szabad alábecsülni az amazonasi esőerdők Föld klímájára gyakorolt hatását. Hűtik a Föld légkörét, és nagy tömegű édesvíz forrását jelentik, vizeinek hozamingadozása befolyásolhat néhány óceáni áramlatot. Az Amazonas adja a világ óceánjaiba ömlő édesvíz ötödét.

A következő években a fakitermelés és az állatállományok növekedése, az aszályok súlyosbodása valószínű. Ezek együttes hatására elpusztulhat az amazonasi esőerdők 55 százaléka.

Ha ez megtörténik, elháríthatatlan lenne a katasztrofális mértékű globális hőmérséklet-emelkedés - állapítja meg a jelentés szerzője, Daniel Nepstad.

Ha a globális hőmérséklet több mint 2 Celsius-fokkal emelkedik az iparosodás előtti szinthez képest, az katasztrofális áradásokat, aszályokat idéz elő, megemeli a tengerek vízszintjét, valamint a jelenleginél többen halnak meg hőhullámok következtében.

Márpedig az amazonasi esőerdők megőrzése nélkül nagyon nehéz lesz 2 fok alatt tartani a globális hőmérséklet-emelkedés mértékét - hangsúlyozta a WWF amerikai szakértője az ENSZ Balin zajló nemzetközi klímakonferenciáján.