Julija Timosenkó az ukrán miniszterelnök-jelölt

Infostart
2007. december 6. 10:38
Viktor Juscsenko ukrán elnök hivatalosan jelölte szövetségesét, Julija Timosenkót a miniszterelnöki posztra. Az államfő egyben felkérte a parlamentet, hogy hagyja jóvá a jelölt személyét.

Hivatalosan is szövetségesét, Julija Timosenkót jelölte miniszterelnöknek az ukrán államfő. A parlament várhatóan még csütörtökön szavaz is a kormányfő személyéről.

A döntés akár még izgalmas is lehet, hiszen a Viktor Juscsenko elnök mögött álló Mi Ukrajnánk-Nemzeti Önvédelem mozgalom és a Julija Timosenko volt kormányfő nevét viselő pártszövetség alkotta "narancsszínű" koalíciónak csak kétfős többsége van a 450 képviselő alkotta parlamentben.

A döntés előzménye, hogy a múlt héten a két párt koalíciós megegyezést kötött, mert ezzel reményeik szerint véget vethetnek a hónapok óta tartó politikai felfordulásnak.

A koalíció képviselőinek keddi gyűlésén egyébként egyhangúlag Julija Timosenkót jelölték a miniszterelnöki posztra, Viktor Juscsenko most ezt a döntést erősítette meg.

Julija Timosenko és Viktor Juscsenko régi szövetségesek, hiszen 2004-ben közösen vezették a "narancsos forradalmat", melynek során sikerült legyőzniük a Moszkva által is támogatott Viktor Janukovicsot.