Traian Bãsescu román köztársasági elnökkel tárgyalt Tőkés László

Infostart
2007. december 5. 16:21
Traian Bãsescu román köztársasági elnökkel tárgyalt az európai parlamenti képviselővé választott Tőkés László püspök.

Az európai parlamenti mandátumot nyert püspököt kérésére fogadta egyórás megbeszélésre az államfő. Megegyeztek abban, hogy január végén ismét találkoznak, hogy a román-magyar "problémalistáról" tárgyaljanak.

Tőkés László kérdésünkre elmondta, arra kérte az államfőt, szervezzenek kerekasztal-megbeszélést amely a román-magyar problémák, köztük a magyar autonómiatörekvések alapos átbeszélését tenné lehetővé, és az államfő vállalja ennek fővédnökségét. Traian Bãsescu nem zárkózott el a lehetőségtől.

Az autonómia kérdéséhez Bãsescu a közigazgatási reform és az ország valamennyi régiója számára fontos decentralizálás oldaláról közelített.

Tőkés megjegyezte, az államfő megközelítése nem volt ellentétes azzal, amit ő a választási kampánya során képviselt. Ismét felvetődött annak a kérdése, hogy a román elnök hivatalában nem dolgozik kisebbségügyi tanácsadó.

Traian Bãsescu elmondta, személyi javaslatokat vár egy ilyen tanácsadó kinevezéséhez.

Tőkés László az államfő segítségét kérte ahhoz, hogy a román demokrata párti képviselők ne akadályozzák meg azt a törekvését, hogy az Európai Parlament néppárti frakciójában tevékenykedjen.

Az államfő és az erdélyi magyar ellenzék közeledése mögött sokan Traian Bãsescu magyarságot megosztó szándékát látják.

Erre vonatkozó kérdésünkre Tőkés László kijelentette, ha a magyar közösség valamennyi képviselője mindig a közösség valós problémáiról folytat párbeszédet, akkor nehéz ezeket a tárgyalásokat egymás ellen kijátszani.