Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mi a kapcsolat Dobrev Klára és Putyin felesége között?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gyurcsány Ferenccel készült terjedelmes interjú jelent meg a Rosszijszkaja Gazeta című orosz kormánylapban abból az alkalomból, hogy pénteken Budapesten Viktor Zubkov orosz kormányfő és az orosz kormány több tagja, valamint magyar partnereik részvételével magyar-orosz kormányközi konzultációt tartanak.

A Rosszijszkaja Gazeta kiemelt figyelmet szentelt a gazdasági együttműködés kérdésének, és a magyar kormányfő által mondottakból kiemelte, hogy a kétoldalú kereskedelem volumene idén nagyjából elérte a még a Szovjetunió fennállása idején feljegyzett szintet, és teljes volumene nagyjából 8 milliárd dollárt tesz ki.

"Ez igen komoly összeg, és az olyan nagy nyugat-európai országokkal folytatott orosz kereskedelmi volumenhez mérhető, mint például Franciaország" - idézte a lap Gyurcsány Ferencet.

A cikk szerzője kiemelte azt is, hogy a kormányfő elmondta: Magyarország Oroszországgal való kapcsolatai a teljes értékű partnerség szintjére értek, és ebben jelentős szerepe volt a nyáron Szaranszkban tartott finnugor csúcsnak.

Végül a Rosszijszkaja Gazeta megemlítette, hogy Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége Ljudmilla Putyina meghívására nemrég Moszkvában járt a BibliObraz (KönyvKép) kiállításon, amelynek fő célja az iskoláskorú gyerekek olvasásra szoktatása volt.

Ez alkalomból kiderült, Dobrev Klára jól beszél oroszul, és a lap munkatársa föltette a kérdést, vajon a miniszterelnök neje nem akarja-e továbbadni nyelvtudását a gyerekeinek.

A kormányfő a vonatkozó kérdésre elmondta, hogy felesége az orosz kultúra tisztelője, sok éve nem járt Moszkvában, hosszasan készült az útra, felfrissítette nyelvtudását, és egy sor kellemes benyomással érkezett haza.

Ami pedig a családban a nyelvtanulást illeti, a gyerekek angolt, aztán oroszt, vagy kínait tanulnak, jobb esetben pedig mindkét utóbbi nyelvet elsajátítják.