Ahol 60 ezer forint a követési távolság be nem tartása

Infostart
2007. december 5. 05:00
Németországban a közúti bírságok összege elérheti a 750 eurót is, ami gyakran együtt jár a jogosítvány időszakos bevonásával. A német rendőrség bünteti azt is, ha valaki nem tartja be a követési távolságot.

A német közlekedési minisztérium által meghatározott és a rendőrség által behajtott bírságok célja az elrettentés.

Noha a közelmúltban szóba került a büntetések összegének további emelése, egyelőre úgy tűnik, az illetékesek elálltak a terv megvalósításától.

Így jelenleg a legmagasabb büntetést, 750 eurót (180 ezer forintot) azokra szabhatnak ki, akik jelentős mennyiségü alkoholt, vagy kábítószert fogyasztottak, mielőtt a volán mögé ültek és ezáltal súlyosan veszélyeztették a közúti forgalom biztonságát. Ezt negyedévre szóló jogosítványmegvonás is kiséri.

Ugyancsak súlyosan büntetik azokat, akik nem tartják be a követési távolságot, ebben az esetben maximum 250 euró (mintegy 60 ezer forint) lehet a bírság összege, ráadásul három hónapra bevonják a jogosítványt.

Tíz és 375 euró (2500 és 94000 forint) között büntethetők a megengedett sebességnél gyorsabban hajtók, habár az ő esetükben a jogosítvány végérvényes bevonása sem kizárt, ha sikerül bebizonyítani, hogy a kihágás ismételt alkohol, vagy kábítószerfogyasztás hatására történt.

A veszélyes előzést legfeljebb 125 euróval (30 ezer forinttal) büntetik, amit egyhavi jogosítványmegvonás is kiegészíthet.

Viszonylag olcsón megússzák a tilosban parkolók, ugyanis maximum 35 eurót (8700 forintot) szabhatnak ki a rendőrök arra, aki gépkocsiját testi fogyatékosok számára fenntartott helyen állítja le.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást