Nincs változás: végeznének a rebellis skótokkal

Infostart
2007. december 4. 05:00
Meg kellene változtatni az angol nemzeti himnuszt - javasolja az állampolgári jogrendszert felülvizsgáló bizottság vezetője a brit miniszterelnöknek. Lord Goldsmith szerint nem illő, hogy a szöveg egy helyen a "lázadó skótok összezúzását" említi.

A Lord Goldsmith vezette bizottság feladata többek között, hogy vizsgálja és tisztázza a brit állampolgársággal járó jogokat és kötelezettségeket, valamint, hogy mit jelent egyáltalán brit állampolgárnak lenni.

A bizottság idén októberben kezdte meg munkáját, és jövő márciusban számol majd be Gordon Brown miniszterelnöknek, Lord Goldsmith azonban máris előállt egy javaslattal: úgy véli, ki kellene cserélni egy-két sort a nemzeti himnuszban.

A szöveg egy pontján az író arra kérte Istent, segítse Wade tábornokot, hogy képes legyen "a rebellis skótokat összezúzni"; a versszakban az 1700-as évek jakobinus mozgalmában részt vevő skótok legyőzéséért könyörög.

Gordon Brown vasárnap reagált is Lord Goldsmith felvetésére: a Downing Steet 10-ből érkező nyilatkozatban az áll, hogy a miniszterelnök - aki maga is skót származású - nem támogatja a javaslatot.

"Ez a javaslat nem tükrözi a kormány nézeteit. Büszkék vagyunk a nemzeti himnuszunkra és a hagyományra, amelyet kifejez" - mondta egy Downing Street-i forrás.