eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Megadóztatja az Európai Unió a mozgássérülteket

Adóval sújthatja az Európai Unió azokat a mozgássérülteket, akik elektromos mopeddel közlekednek, mivel egy új szabály szerint ezek szabadidős járműveknek számítanak, így ugyanabba a kategóriába tartoznak, mint a hómobilok, a jet-skik és a versenyautók.

Az elektromos mopedeket általában a súlyosan mozgássérültek használják, akiknek mindennapi feladataik elvégzéséhez van szükségük a járműre.

Hónapokkal ezelőtt személyes kérelmet juttattak el Gordon Brown brit miniszterelnökhöz az ügyben, a Downing Streetről azonban egyelőre nem reagáltak a beadványra - állítja Jim Dooley, akinek cége, a Mobility Bureau motoros keresszékeket és mopedeket forgalmaz, főleg veteránoknak.

Az uniós szabályozás alapján az importált mopedekre, amelyek 2 ezer fontba kerülnek (712 ezer forint) egyenként 300 fontos (107 ezer forintos) adót vetnének ki. A döntés erről már 2001-ben megszületett, a brit adóhivatal azonban egészen 2007-ig nem vezette be. Most is csak azért, mert Belgium panaszt tett emiatt.

Európában mindössze három ország importálta ezeket a járműveket, több államban sajátot terveztek. Nagy-Britannia az Egyesült-Államokból és a Távol-Keletről hozatja be a mopedeket.

Uniós követelmény

"Az importvám kiszabása az elektromos mopedekre uniós követelmény. Mivel ez közlekedési eszköznek számít, kiszabható rá adó" - magyarázták a brit adóhivatalnál.

Jim Dooley-nak korábban azt mondták, a mopedek szabadidős járműnek számítanak, ezért is írt még júliusban a miniszterelnöki hivatalnak. Később kapott egy levelet, amely szerint panaszát vizsgálják, azóta azonban nem érkezett válasz a kérelmére.

"Ez az adó teljesen igazságtalan, sok ember emiatt kétszer is meggondolja, hogy mopedet vegyen, ha plusz 300 fontot rá kell fizetni" - mondta Jim Dooley.

A férfi szerint a Vámigazgatások Világszervezete (WCO) eredetileg azért javasolta a teher bevezetését, mert tagjai úgy gondolták, hogy az emberek ezeket az elektromos járműveket például golfautónak használják majd, a mopedek azonban erre a célra tökéletesen alkalmatlanok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×