eur:
393.38
usd:
368.37
bux:
65954.88
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Ahol másfél millió forintra is büntethetik a gyorshajtást

Nagy-Britanniában szigorúan büntetik a gyorshajtást és az ittas vezetést, de kisebb kihágásokért is hamar előkerül a csekkfüzet, például azért, ha menet közben mobiltelefonál a gépkocsi vezetője.

A kisebb kihágások elkövetőit Nagy-Britanniában a rendőr felírja és ezután napokon belül házhoz kézbesíti a posta a csekket a fizetendő összegről.

Akit rajtakap a rendőr, hogy nem kötötte be a biztonsági övét, vagy erre nem figyelmeztette a mellette ülő utast, azt 11 ezer forintnak megfelelő összegre büntethetik.

Ugyanekkora pénzbírságot rónak ki törött fényszóróért vagy menet közbeni mobiltelefon beszélgetésért. A gyalogos átkelőt Angliában nagyon komolyan kell venni. Aki áthajt a már zebrára lépett gyalogos előtt, azt is megbüntetik.

A rendőr nem vehet át pénzt. Aki nem küldi be a büntetés összegét egy héten belül, azt felemelt büntetéssel, vagy elzárással sujtják.

Ezeknél súlyosabb kihágás a gyorshajtás vagy az ittas vezetés. A gyorshajtás legalacsonyabb büntetése mintegy 32 és félezer forintnak felel meg.

Büntetőpontok is járnak vele, melyeket a jogosítványba jegyeznek be. Ha valakinek három éven belül 12 pontja gyűl össze, elvehetik a jogosítványát.

Más megítélés alá kerül, ha a motoros belefut egy kamerás ellenőrzésbe és valamivel gyorsabban hajt, mint a lakott területen megengedett maximum 45 km/h, vagy autópályán a maximum 110 km/h-s sebesség - és megint más eset, ha például 140-nel robogott, tehát a rendőrautónak üldöznie kellett.

Ekkor az ötös fokozatú pénzbüntetést róják ki, az ötezer fontnyit, ami több mint másfél millió forintnak felel meg. S a büntetőpontok mellé azonnali eltiltás jár, fél évre, vagy annál is többre.

Az ittas vezetést nem lehet pénzbüntetéssel megváltani, csak azért említendő, mert 36 ezer forintnak megfelelő összeggel büntethető, aki nem hajlandó alávetni magát szondás vagy vérvételes ittassági vizsgálatnak.

A nagyobb összegű büntetések kirovása előtt rendőrbírósági gyorstárgyaláson kell átesnie a delikvensnek, itt jelen van a rendőr, aki előadja a tényállást és a rendőrbíró ítél, aki olykor nem is jogi végzettségű személy, csak köztiszteletben álló polgár - társadalmi munkában végzi ezt a munkát.

Ha a magas pénzbüntetést nem tudja kifizetni a kihágás elkövetője, akkor bebörtönzik és meg kell fizetni a perköltséget is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Lefordult a magyar tőzsde

Lefordult a magyar tőzsde

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×