Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Nobel-díjasok szerint Európa meghunyászkodik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A német lapok vezető helyen közlik Nobel-díjas írók, illetve közéleti személyiségek nyílt levelét, amelyben felszólítják az Európai Unió vezetőit, hogy a lisszaboni csúcsértekezleten foglalkozzanak az afrikai Darfúrban és Zimbabwében pusztító válsággal.

Az aláírók meghunyászkodással vádolják az Európai Unió vezetőit Robert Mugabe zimbabwei elnökkel szemben, és követelik, hogy Zimbabwe ügyét vegyék fel az EU hétvégi lisszaboni csúcsértekezletének napirendjére.

A nyílt levél egyebek között rámutat arra, hogy Zimbabwét valaha Afrika éléskamrájának tekintették, ma viszont Robert Mugabe uralmának következményeképpen az ország kíméletlen elnyomással, éhínséggel és nyomorral küzd.

Darfúrban már évek óta polgárháború dúl, amely eddig már több mint 200 ezer emberéletet követelt.

A nyílt levél aláírói elvárják az Európai Unió vezetőitől, hogy Lisszabonban fontos pontként foglalkoznak a két válság ügyével, mert ez mind Európa, mind pedig Afrika számára égető problémát jelent.

A vezető nyugati lapokban közétett felhívás szerint még nincs késő a beavatkozásra Darfúrban és Zimbabwében. Az aláírók között szerepel Günter Grass német, Nadine Gordimer dél-afrikai, Wole Soyinka nigériai, továbbá Václáv Hável cseh Nobel-díjas író.

A lisszaboni csúcsértekezletre az Európai Unió - főleg Németország és Portugália szorgalmazására - meghívta Robert Mugabe zimbabwei elnököt is. Gordon Brown brit kormányfő közölte, hogy tiltakozásul Mugabe jelenléte ellen, nem vesz részt a csúcstalálkozón.

Hanganyag: Vincze András (München)