Washington: Irán 2003-ban felhagyott az atomfegyver fejlesztésével

InfoRádió / MTI
2007. december 3. 19:15
Irán nemzetközi diplomáciai nyomásra már 2003 őszén felhagyott atomfegyver-fejlesztési programjával - derült ki egy hétfőn Washingtonban nyilvánosságra hozott titkos hírszerzési dokumentumból. Teherán ennek ellenére folytatja az urándúsítást, és az amerikai információk szerint képes lehet arra, hogy 2010-ig vagy 2015-ig saját atomfegyvert fejlesszen ki.

Az amerikai felderítés egy magas rangú tisztségviselője elmondta: az Egyesült Államok két éve, 2005-ben még meg volt győződve arról, hogy Iránnak eltökélt szándéka az atomfegyver előállítása, és folytatja is az erre irányuló programot. A mostani új információ viszont arra utal, hogy Teherán engedett a diplomáciai nyomásnak - tette hozzá a névtelenséget kérő szakértő.

"Teheránnak az a döntése, hogy leállítja nukleáris fegyverprogramját, arra enged következtetni, hogy kevésbé eltökélt az atomfegyver kifejlesztését illetően, mint 2005 óta gondoltuk" - tartalmazza a titkos dokumentum hétfőn közzétett kivonata.

Amerikai tisztségviselők szerint az új információ azt sugallja, hogy a diplomáciai eszközökkel sikerült megfékezni Irán nukleáris törekvéseit.

Egy ugyancsak név nélkül nyilatkozó tisztségviselő közölte: az Egyesült Államok és partnerei politikája némi sikert hozott, Irán meghátrált a nyomás hatására. "A jó hír ellenére nincs szándékunkban lazítani, folytatjuk a nyomásgyakorlást" - jelentette ki.