eur:
393.78
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Váratlanul Afganisztánba látogatott az amerikai védelmi miniszter

Váratlanul Afganisztánba érkezett hétfő este Robert Gates amerikai védelmi miniszter. A Pentagon vezetője kedden találkozik Hamid Karzai afgán elnökkel és az ázsiai országban állomásozó amerikai erők, illetve a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) parancsnokaival.

Afganisztánban az utóbbi hetekben sok bírálat érte az amerikai erők és az ISAF katonai műveleteit, mert több akciójuknak voltak civil áldozatai is.

Egy név nélkül nyilatkozó magas rangú amerikai védelmi illetékes azt mondta a minap: az amerikai hadsereg jeleit látja annak, hogy az al-Kaida terrorszervezet bővíti tevékenységét Afganisztánban, bár még nincs elegendő bizonyíték végső következtetés levonására. Gates úgy reagált erre indulása előtt, hogy ő maga nem látott olyan adatot, amely alátámasztaná az al-Kaida nagyobb aktivitását, ám azt megerősítette, hogy az egyre fokozódó afganisztáni erőszak aggodalomra ad okot.

A miniszter elmondta: megpróbálja majd felmérni afganisztáni látogatásán, hogy a Pakisztán északnyugati részében uralkodó zavaros állapotok hatással vannak-e a szomszédos afgán területre és a két ország között húzódó határ biztonságára.

Egy évvel ezelőtt történt kinevezése óta az amerikai védelmi miniszter már harmadik alkalommal látogatott Afganisztánba. Először januárban, majd júniusban járt Kabulban, ahol legutóbb kijelentette: a tálib felkelők Iránból származó fegyverekhez jutnak Afganisztánban.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×