Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Váratlanul Afganisztánba látogatott az amerikai védelmi miniszter

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Váratlanul Afganisztánba érkezett hétfő este Robert Gates amerikai védelmi miniszter. A Pentagon vezetője kedden találkozik Hamid Karzai afgán elnökkel és az ázsiai országban állomásozó amerikai erők, illetve a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) parancsnokaival.

Afganisztánban az utóbbi hetekben sok bírálat érte az amerikai erők és az ISAF katonai műveleteit, mert több akciójuknak voltak civil áldozatai is.

Egy név nélkül nyilatkozó magas rangú amerikai védelmi illetékes azt mondta a minap: az amerikai hadsereg jeleit látja annak, hogy az al-Kaida terrorszervezet bővíti tevékenységét Afganisztánban, bár még nincs elegendő bizonyíték végső következtetés levonására. Gates úgy reagált erre indulása előtt, hogy ő maga nem látott olyan adatot, amely alátámasztaná az al-Kaida nagyobb aktivitását, ám azt megerősítette, hogy az egyre fokozódó afganisztáni erőszak aggodalomra ad okot.

A miniszter elmondta: megpróbálja majd felmérni afganisztáni látogatásán, hogy a Pakisztán északnyugati részében uralkodó zavaros állapotok hatással vannak-e a szomszédos afgán területre és a két ország között húzódó határ biztonságára.

Egy évvel ezelőtt történt kinevezése óta az amerikai védelmi miniszter már harmadik alkalommal látogatott Afganisztánba. Először januárban, majd júniusban járt Kabulban, ahol legutóbb kijelentette: a tálib felkelők Iránból származó fegyverekhez jutnak Afganisztánban.