Német bírálatok az orosz választások kapcsán

Infostart
2007. december 3. 11:05
A német kancellár rádióinterjúban bírálta az oroszországi véleménynyilvánítás korlátozását. A hétvégi választás kapcsán Angela Merkel kifogásolta azt is, hogy nem engedték be az országban az EBESZ megbízottait. A berlini kormány oroszországi ügyekben illetékes megbízottja nyíltan kimondta, hogy szó sem volt pártatlan és szabad választásról.

Angela Merkel kancellár reményét fejezte ki, hogy a márciusi elnökválasztásig javulni fog a helyzet Oroszországban és jelezte, hogy a saját részéről a Moszkvával folyó párbeszéd állandó fenntartásával szeretné a kedvező irányban befolyásolni.

Angela Merkel a hétvégi választással kapcsolatban kifogásolta, hogy Oroszországban nem szavatolják a véleménynyilvánítás teljes szabadságát és hogy az ellenzék az elmúlt időszakban nem fejthette ki háborítatlanul politikai elképzeléseit.

A német kormány Oroszország-szakértője úgy vélte, hogy nem volt sem szabad, sem pedig pártatlan a választás. Andreas Schockenhoff szerint az ellenzéket keményen megfélemlítették és a parlamenti bejutáshoz szükséges szavazati szint emelésével több politikai párttól eleve megvonták a bekerülés
lehetőségét a törvényhozásba.

Ennek ellenére a berlini kormánynak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy Oroszországot visszatérítse a demokrácia útjára - jelentette ki Andreas Schockenhoff.

A kormánykoalícióban résztvevő CDU külpolitikai szóvivője, Eckart von Kladen pedig kertelés nélkül leszögezte: vasárnap ismét bizonyítást nyert, hogy Oroszországban nincs demokrácia, a választás csupán Vlagyimir Putyin elnök hatalmának megerősítését célzó színjáték volt.

A német média is vezető helyen foglalkozik azzal a hírrel, hogy Putyin elnök Egyesült Oroszország pártja tarolt a választáson.

A hétfői lapok csaknem egybehangzóan rámutatnak a demokrácia oroszországi hiányára. A Süddeutsche Zeitungban még egy karikatúra is megjelent Vlagyimir Putyin ellen.

A képen az orosz elnök látható, amint a maga által kijelölt úton egy kezesbárányként masírozó medvét vezet az orránál fogva.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást