Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyesül a román Demokrata Párt és a Liberális Demokrata Párt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Új párt alakul Romániában az Emil Boc vezette Demokrata Párt (PD) és a Teodor Stolojan által irányított Liberális Demokrata Párt (PLD) egyesüléséből - ezt a két pártvezető maga jelentette be hétfőn este egyenes adásban a televíziók kamerái előtt.

A Traian Basescu államelnököt támogató PD-be most az az alakulat olvad be, amely korábban a Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök Nemzeti Liberális Pártjából (PNL) szakadt ki. Az új párt neve Demokrata Liberális Párt, elnöke Emil Boc lesz, Stolojan pedig a két alelnöki tisztség egyikét tölti majd be.

A történtekre számítani lehetett azóta, hogy Stolojan és hívei kiléptek a PNL-ből a "liberális elvek megmentésére" hivatkozva. Az akkori új alakulat nem titkolta, hogy célja szövetséget építeni a kormánykoalícióban korábban helyet foglaló, majd ellenzékbe szorult Demokrata Párttal, amelyből Basescu államfő maga is származik.

"Basescu kiadta a parancsot"

A mostani egyesüléssel az európai parlamenti választásokon legjobban szerepelt és a közvélemény-kutatások ranglistáján is első helyet elfoglaló demokraták még erősebbek lesznek, s ezzel - sokak szerint - Basescu politikai hátországát is megszilárdítják.

Számos politikai erő véli úgy, hogy a liberálisok egykori szétszakítását, majd a szakadár csoport mostani egyesülését a demokratákkal maga Basescu "irányította". Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke hétfőn este úgy nyilatkozott a televízióknak: "Basescu kiadta a parancsot, Boc és Stolojan teljesítette".

"Előre bejelentett házasság"

A fúzió nyertese lett az Európai Néppárt (EPP) is, amely a romániai európai parlamenti választások nyomán amúgy is 13 román demokrata mandátummal gyarapodott, s ehhez most további három adódik hozzá. Az új alakulat ugyanakkor politikai vetélytársa lesz belföldön az ugyancsak európai néppárti Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ), nem is beszélve a liberálisokról.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke szerint a Demokrata Liberális Párt megalakulása "előre bejelentett házasság" volt, és szerinte ez nem változtatja meg a romániai belpolitikai erőviszonyokat.