Az internetes levelezés 98 százaléka felesleges

Infostart
2007. december 3. 08:25
A britek számítógépeit összesen mintegy 20 milliárd spam bombázza naponta. De a szigetország még így is csak a harmadik legjelentősebb célpontja a cyberbűnözőknek.

Minden áldott nap csaknem 20 milliárd kéretlen e-mail érkezik a 60 milliós szigetországban fellelhető számítógépekre. Ha ezt visszaosztjuk, kiderül, hogy minden egyes embernek több mint 300 veszélyes és felesleges levelet kell kitörölnie naponta.

Mindez azt jelenti, hogy a teljes e-mail forgalom 98 százalékát teszik ki a kéretlen, felesleges és gyakran nagy kárt is okozó levelek - derült ki egy antivírus társaság jelentéséből.

A statisztikai hivatal adataiból az is kiderül, hogy Nagy-Britanniában a háztartások kétharmadának van internet-hozzáférése. Ezzel együtt jelentően emelkedik az internetes kereskedelem mértéke is.

Míg tavaly a világhálón keresztül összesen csaknem 30 milliárd fontot költöttek (több mint 10 ezer milliárd forint, amely nagyságrendileg megegyezik a magyar állami költségvetéssel), idén az adatok szerint ennél csaknem harmadával többet, mintegy 40 milliárd fontot fordítanak interneten keresztül bonyolított vásárlásra.

Az adatok pedig nemcsak a kereskedőket, hanem az internetes bűnözőket is aktívabbá teszik, bár arra már sokuk rájött, hogy az olcsó Viagrát ajánló reklámokat egyre kevesebben kattintanak rá.

A szakértők arra is rámutatnak, hogy az internetezők manapság sehol sincsenek biztonságban. Nem kell ahhoz pornóoldalakat nézegetni, hogy a gépünkre vírus kerüljön, ez már egy kertészeti lap nézegetése közben is megtörténhet.