eur:
393.77
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Újrakezdődött a hidegháborús bújócska

Az orosz haditengerészet és a légierő növekvő aktivitása miatt a norvég haditengerészet úgy döntött, hogy a Barents-tengerre küldi néhány Ula-osztályú tengeralattjáróját, amelyeket a világ legcsendesebbjei között tartanak számon.

A norvég haditengerészet hat Ula-osztályú tengeralattjáróját 1987 és 1992 között építették Németországban, eredetileg a szovjet tengeralattjárók és felszíni hajók felderítésére, ezért különösen csendesre és jól manőverezhetőre tervezték őket.

A tengeralattjárók 21 fős személyzettel működnek, vízkiszorításuk 1.050 tonna, hosszuk 59 méter.

A felszínen 20, lemerülve 42 kilométer/órás sebességgel haladhatnak.

Kis méretük különösen nehezen felderíthetővé, új szenzoraik pedig ideális megfigyelővé teszik őket. Egyszerre két napig maradhatnak lemerülve - ha nem haladnak túl sokat - két kikötésük között maximum három hét telhet el.

Az Ula-osztályú tengeralattjárók a tervek szerint 2020-ig maradnak szolgálatban.

A hidegháború idején az amerikai tengeralattjárók rendszeresen járőröztek a Barents-tengeren, hogy nyomon kövessék a szovjet Északi Flotta kikötőből kifutó egységeit.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×