Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orosz választás: a Távol-Keleten már bezártak a szavazóhelyiségek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Moszkvában, helyi idő szerint vasárnap reggel nyolc órakor, közép-európai idő szerint hat órakor megnyíltak a parlamenti választás szavazóhelyiségei, miközben az orosz Távol-Keleten már bezártak a szavazóhelyiségek.

A Távol-Keleten, a Csukcs- és a Kamcsatka-félszigeten, Moszkvától 9 időzónányira, ahol moszkvai idő szerint szombaton este kezdődtek a választások, helyi idő szerint este nyolc órakor, moszkvai idő szerint délelőtt 11 órakor bezártak a szavazóhelyiségek.

A Csukcs Autonóm Körzetben 76,7 százalékos, Kamcsatkán 53,74 százalékos volt a részvétel, de akadt nem is egy olyan körzet, ahol korábban bezárták a szavazóhelyiségeket, mivel a választásra jogosultak 100 százaléka leadta voksát. Rendzavarás nem történt.

A Központi Választási Bizottság közlése szerint a legtöbb területen aktívabb a részvétel, mint négy évvel ezelőtt.

Az ország több mint 96 ezer szavazókörzetében összesen közel 110 millió állampolgár adhatja le voksát az állami duma, vagyis az alsóház 450 képviselőjére. A világ 141 országában szavazhatnak az orosz állampolgárok, összesen 358 szavazóhelyiségben, ahová több mint 1,5 millió választót várnak.

Az előzetes felmérések szerint az Egységes Oroszország, amelynek listáját Vlagyimir Putyin államfő vezeti, elsöprő győzelmet arat, és akár alkotmányos többségre is szert tehet. A felmérések szerint biztosan bejut a Gennagyíj Zjuganov vezette kommunista párt (KPRF), s van esélye Vlagyimir Zsirinovszkij nacionalistának tekintett Liberális-Demokrata Pártjának, valamint az alig egy éve létrejött, és szintén Putyint támogató Igazságos Oroszország pártnak. Ténylegesen ellenzékinek tekinthető pártnak nincs esélye a bejutásra.

A választásokat mintegy 350 külföldi megfigyelő, továbbá a politikai pártok tagjainak tömegei és több jogvédő szervezet tagjai követik nyomon.