Kun Miklós: Több csalás is van az oroszországi választásokon

Infostart
2007. december 2. 11:55
Bár még nincs vége az orosz választásoknak, az eredmény már borítékolható - mondta az InfoRádiónak Kun Miklós történész. Hozzátette: az Egységes Oroszország Párt és Vlagyimir Putyin győzelméhez több csalás is hozzájárul.

Tág teret ad a csalásnak az oroszországi választásokon az, hogy az időzónáktól függően egyes területeken eltérő időben kezdődik a szavazás - mondta az InfoRádiónak Kun Miklós történész.

Kifejtette: laza a rendszer, hiszen a szavazóbizottságok már voksolás előtt jóval kiállítanak embereknek igazolást, hogy szavazhatnak máshol is.

A hírek szerint Vlagyimir Putyin hívei külön kvótákat készítettek, hogy kerületenként és járásonként mennyi szavazatot kötelesek összegyűjteni - emelte ki a történész.

Kun Miklós hangsúlyozta: Putyin népszerűsége rendkívül magas, el sem tudják képzelni az emberek, hogy más párt győzzön az alsóházi választásokon. Az Egységes Oroszország várhatóan 60-70 százalékos támogatást kap a szavazáson - tette hozzá.

A történész elmondta, hogy két művi ellenzéki párt is indul a választásokon. Az egyik Vlagyimir Zsirinovszkij nacionalistának tekintett Liberális-Demokrata Pártja, amelyet Putyin emberei irányítanak a háttérből, míg a másik az orosz elnök egyik legjobb barátja által irányított Igazságos Oroszország párt, amelyet Putyin érdekében hozták létre, és ide akarják az elégedetlen nyugdíjasok és radikális fiatalok szavazatait besöpörni - fejtette ki.

A bejutásra szintén esély, Gennagyíj Zjuganov vezette kommunista pártot Putyin emberei verték szét - emelte ki Kun Miklós.

Ha Bulgáriában vagy Finnországban lenne hasonló helyzet, mint az oroszországi választásokon, akkor a nemzetközi közösségek keményen fellépnének - vélekedett a történész. Európa nagyrészt az orosz gáztól függ, így finoman bánnak Oroszországgal - tette hozzá.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást