Hatalmas fölényben a Putyint támogatók

InfoRádió / MTI
2007. december 2. 19:33
Az első 13 százaléknyi szavazat összeszámlálása alapján úgy tűnik, hogy négy párt jutott be az állami dumába a vasárnap rendezett oroszországi választások eredményeként.

Az Egységes Oroszország pártra a választók 62,8 százaléka voksolt a vasárnapi oroszországi parlamenti választáson. A kommunista párt (KPRF) 11,5 százalékon áll, az ugyancsak Putyin elnököt támogató Igazságos Oroszország 7,1 százalékot szerzett, a Vlagyimir Zsirinovszkij féle nacionalista Liberális Demokrata Párt pedig 10,6 százalékot.

Az Egységes Oroszország 62,8 százaléka - a be nem jutott pártokra adott és a bejutók között elosztandó szavazatok figyelembe vételével - megfigyelők szerint 311-315 mandátumot jelent a 450 tagú dumában.

A meglepetés egyelőre az Igazságos Oroszország eredménye: az előzetes felmérések alapján nem látszott biztosnak bejutása az állami dumába.

Az Agrárpárt 13 százaléknyi szavazat összeszámolása után 2,5, a liberális Jabloko 1,2, a Jobboldali Erők Szövetsége (SZPSZ) 1,1 százalékot szerzett, vagyis egyik sem jut be az alsóházba.

A többpárti orosz választások történetében most első ízben kérdezték meg a szavazóhelyiségekből távozó választókat.

Az exit pollokat végző  három közvélemény-kutató intézet egybehangzóan azt jósolja, hogy az eddigi négy párt jut be a parlament alsóházába.

Az eredményektől függetlenül Zjuganov kommunista pártja már a szavazóhelyiségek lezárása előtt bejelentette: megtámadja a választások eredményét, mivel megítélése szerint a megengedhetőnél jóval több szabálysértés történt a szavazás során.