Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Belgiumban tovább éleződik a politikai helyzet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Belgium miniszterelnöki posztjára kijelölt flamand Yves Leterme úgy döntött, hogy lemond, visszaadja a kormányalakításra kapott megbízatást, mert \"a frankofon pártok útját állják próbálkozásainak\" - jelentette be a politikus szóvivője.

174 napja vesztegel Belgiumban a kormányalakítás a flamand és frankofon (vallon) pártok nézeteltérései miatt.

Az egyik kiszemelt koalíciós partner nem hajlandó támogatni azt a tervet, amely szerint nagyobb autonómiát kellene biztosítani az ország két rivális nyelvi közösségének.

A két (flamand és vallon) liberális párt, valamint Leterme flamand kereszténydemokrata pártja támogatásáról biztosította a tervet, a negyedik kiszemelt koalíciós partner, a vallon kereszténydemokrata párt azonban megmakacsolta magát.

Leterme lépésének előzménye, hogy a kijelölt kormányfő pénteken döntés elé állította a majdnem hat hónapja meddő vitákat folytató reménybeli koalíciós partnereket: szombat reggelig biztosítsák támogatásukról az állami intézmények reformjára vonatkozó javaslatait, máskülönben visszaadja a kormányalakításra kapott megbízását II. Albert királynak.

Leterme flamand kereszténydemokrata pártja került ki a legnagyobb politikai erőként a június 10-i parlamenti választásokból.

A frankofon liberálisok lettek a legerősebbek Brüsszelben és az ország déli részén elterülő Vallóniában.