eur:
393.84
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Megfélemlítés és vesztegetés: így fest Nyugatról az orosz választás

A Szovjetunió megszűnése utáni legkevésbé becsületes választásnak nevezte a brit Guardian a hétvégi orosz parlamenti voksolást. A lap ellenzéki forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a közhivatalnokokon számon kérik majd, hogy szavaztak-e, a diákokat felszólították: fényképpel igazolják, hogy Putyin elnök pártjára szavaztak. A nyugati bírálatok azonban csak megerősítik az elnököt támogató választók eltökéltségét.

Az oroszok egy része lelkesedésből, más része elveit félretéve megy szavazni a hétvégén, mert úgy érzi, hogy ha nem Vlagyimir Putyin elnök pártját választja, akkor visszatér a káosz. De vannak olyanok is, akiket kényszerítenek - állítja a brit Guardian.

A lap független forrásokra hivatkozva ugyanis azt írta, hogy megfenyegették az orosz közalkalmazottakat: ha nem Putyin Egységes Oroszország pártjára szavaznak, akkor az az állásukba vagy legalábbis az évvégi prémiumba kerülhet.

A lap azt állítja, hogy egyetemi tanárok pedig azt mondták diákjaiknak: mobiltelefonjukkal fényképezzék le a szavazólapjukat. Ha azon nem az Egységes Oroszország neve mellett áll az x, akkor megbukhatnak.

"Rosszabb, mint a szovjet időkben"

"Ezeket a választási eredményeket jobban meghamisítják majd, mint a szovjet időkben" - idézi a lap Mihail Deljagint, a a Globalizáció Problémáit vizsgáló Moszkvai Intézet igazgatóját. Az újság más interjúalanyai azonban jobbára csak keresztnevüket adták meg.

Hasonló állításokat fogalmazott meg a Washington Post. Az orosz médiából egyedül a gazeta.ru portál foglakozott vezető helyen az állításokkal, míg a kormánypárti médiumok hallgattak a vádakról.

Az ifjú támogatók előre isznak a medve bőrére

A NewsRu hírportál szerint a Putyint támogató ifjúsági mozgalom közben olyan posztereket nyomtat, amelyek "az elnök totális győzelméről szólnak a lezárult választásokon". Ezeken úgymond a haza árulóit és összesküvőket is megneveznek. Mivel vita robbant ki arról, hogy nem provokáció történt-e, a portál megkereste a Nasi mozgalom szóvivőjét.

A newsru szerint Krisztyina Potupcsik elismerte, hogy valóban nyomdában van a kiadvány és azt mondta, hogy azt majd december 3. után fogják osztogatni.

Elnyomást jósol az elnök egykori gazdasági tanácsadója

A portál idézi Andrej Illarionov volt elnöki gazdasági tanácsadót, aki szerint a mostani kampány az 1933-as német választási kampányban tapasztalható megfélemlítést idézi fel.

Illarionov szerint a rendszer logikája az, hogy elnyomó intézkedéseket kell hoznia és az egyik áldozat éppenséggel az államgépezet egy része lesz. Putyin támogatói olyan etatisták, akik nem értik, hogy mire használják fel őket, és hogy ez mihez fog vezetni - mondta sajtótájékoztatóján az egykori tanácsadó.

Csak két párt jut be a Dumába?

Közben a választási előrejelzéseket gyártó Levada-center azt jósolja, hogy a parlament alsóházába, a Dumába csak két párt kerül be, az Egységes Oroszország és a kommunisták. Utóbbiak ötször kevesebben lesznek, mint a kormánypárt - állítják a közvéleménykutatók. A többi párt közben nem fogja tudni átlépni a bejutáshoz szükséges hét százalékos köszöböt.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×