Terrortámadáshoz is felhasználhatták volna a csempészett uránt

Infostart
2007. november 29. 15:58
Egy magyar és két ukrán állampolgárt vettek őrizetbe szerdán tiltott uránkereskedelem miatt a szlovák rendőrök a magyar hatóságokkal együttműködve. A csoport valamivel kevesebb, mint fél kilogramm por alakú uránnal üzletelt, amely valószínűleg valahonnan a volt Szovjetunió területéről származik.

A szlovák rendőrség főparancsnokának első helyettese elmondta: a közös akciót a szlovák-magyar határ térségében, Ukrajnától nem messze hajtották végre. Egy gyanúsítottat Magyarországon, kettőt pedig Szlovákiában vettek őrizetbe.

Michal Kopcik közlése szerint a csoport valamivel kevesebb, mint fél kilogramm por alakú uránnal üzletelt, amely valószínűleg valahonnan a volt Szovjetunió területéről származik.

A szlovák rendőrfőnök-helyettes hozzátette: az anyag többféle módon is felhasználható lett volna terrortámadásokhoz; elegendő mértékben dúsított volt például ahhoz, hogy úgynevezett piszkos bombába felhasználható legyen.

Az ilyen típusú bomba hagyományos robbanószert és radioaktív anyagot is tartalmaz. A gyanúsítottak a radioaktív uránt egymillió dollárért akarták eladni - mondta el az InfoRádióban a Nemzeti Nyomozóiroda szervezett bűnözés elleni főosztályának helyettes vezetője.

Orosz István szerint a nyomozók már hosszú ideje figyelték a szervezett bűnözői csoport tagjait, akiket végül is szerdán fogtak el.

A szlovák szervek mindvégig együttműködtek a magyar hatóságokkal, az egyik embert magyar területen fogták el.

Jana Tekelyová, Szlovákia legfőbb ügyészségének szóvivője közölte, hogy a radioaktív anyagot biztonságosan elhelyezték, a lakosságot semmilyen veszély nem fenyegeti.

A rendőrség a vizsgálat befejezéséig teljes hírzárlatot rendelt el - közölte a főügyészség szóvivője.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást