Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szigorítja a lőfegyvertartás szabályait az Európai Unió

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Parlament döntése értelmében a fegyverek adásvétele ellenőrzöttebb lesz, korlátozzák az internetes érékesítés lehetőségét és elektronikus regisztrációt vezetnek be, amelynek adatait 20 évig megőrzik. Az új irányelv januártól léphet életbe.

Az Európai Parlament csütörtökön szavazott az Európai Unió legfőbb végrehajtó testületének, az Európai Bizottságnak arról a tervéről, hogy szigorítsák a fegyverek adásvételét, korlátozzák az internetes érékesítés lehetőségét, elektronikus regisztrációt vezessenek be, és 20 évig őrizzék az adatokat.

Az új irányelv szabályozza a lőfegyverek, fegyveralkatrészek és lőszerek birtoklását és harmadik országból történő behozatalukat, továbbá fellép az illegális gyártás és a csempészet ellen. A szöveg a bűnözők által előszeretettel használt átalakított fegyvereket is lőfegyvernek tekinti.

A jobb nyomon követhetőség érdekében az EP szakbizottsága betűjeles és számkombinációs jelölés bevezetését szorgalmazza. A gyártó nevét, a származási helyet, valamint a gyártás évszámát és a sorozatszámot tartalmazó jelölést a fegyver fő alkotóelemén kell elhelyezni.

Az irányelv a lőfegyverek négy kategóriáját határozza meg: a tiltott, az engedélyhez kötött, a bejelentéshez kötött, valamint az engedélyhez vagy bejelentéshez nem kötött lőfegyvereket.

A tagállamok a szubszidiaritás elvének megfelelően megtarthatják az irányelvnél szigorúbb nemzeti fegyvertartási előírásaikat. A képviselők ezzel együtt minden tagállamnak azt javasolják, hogy 2012-ig vezessék be a négy kategóriát.

Az új irányelv 2008 januárjától léphet életbe.